Welk eten is niet vegetarisch?

Ik heb deze week beslist dat ik graag vegetariër wil worden maar ik weet dat er eten is dat verrassend niet vegetarisch is. Ik weet al dat gelatine niet vegetarisch is maar ik heb gehoord dat sommige kazen, yoghurt en ijs niet vegetarisch is en ik zou graag weten welke soorten. Ik ben geen veganist maar gewoon vegetariër

Toegevoegd op 27 juli 2019 11:17: trefwoorden

Weet jij het antwoord?

/2500

Je wilt geen vlees, kip en vis meer eten. Verder wil je geen producten meer eten waar bijvoorbeeld botten van deze dieren in verwerkt zijn. Waar moet je dan goed op letten (etiketten lezen en navragen): Kaas. In kaas zit stremsel. Kijk op het etiket of vraag aan de kaasboer of het stemsel vegetarisch is. Er bestaat inderdaad kaas met dierlijk stemsel (komt uit de lebmaag van kalfjes). Snoep, notenmix, yoghurt, vlaai etc. Hierin zit vaak gelatine. Dit wordt inderdaad gemaakt van dierlijke resten om stevigheid te geven. Kijk op etiketten of er geen gelatine in verwerkt is. Vraag aan de bakker om gebak zonder gelatine. Cakemix, frituurvet. In cakemix zit vaak dierlijk vet. Sommige mensen frituren met dierlijk vet. Kijk dus altijd of in een product plantaardig vet zit en vraag inderdaad of het eten bereid is met plantaardig vet. Wit tafelsuiker. De mooie witte kleur krijg je door koolstof uit botten van dieren. Biologische suiker bevat nooit koolstof. Ik weet niet of je moeite hebt met bevers en schildluizen. Schildluizen worden vermalen om hun mooie rode kleur in bijvoorbeeld snoep. Dit herken je aan E120, karmijn. Bevers scheiden castoreum uit, dit geeft vanillesmaak. Kijk dan voor echte vanille. Kortom, in jouw producten mag niet zitten: dierlijk stremsel, gelatine, dierlijk vet, koolstof, eventueel castoreum en E120, karmijn. Dus goed op etiketten kijken en vragen! Er blijft genoeg kaas, snoep, noten, yoghurt, gebak etc over waarin dit niet verwerkt is. Succes!

Per definitie eet een vegetariër geen producten van gedode dieren, dus geen vlees, geen vis, en ook geen producten zoals gelatine (van huid of beenderen) en kaas (met kalfsstremsel). Veel vegetariërs letten echter minder op vegetarische instinkers zoals gelatine en kaas. Mensen die geen vlees, maar wel vis eten, worden soms pescotariër of semi-vegetariër genoemd. Mensen die gevogelte eten noemen zich ook soms vegetariër, maar de correcte term hiervoor is pollotariër. Mensen die geen vlees, vis en dierlijke producten (zoals zuivel, eieren en honing) eten en ook geen dierlijke producten (zoals leer en wol) gebruiken zijn "veganisten". Met "vegetariër" bedoelt men dus doorgaans "lacto-ovo-vegetariër", Mensen die geen vlees, maar wel vis eten, worden soms pescotariër of semi-vegetariër genoemdwat wil zeggen dat die persoon geen vlees of vis eet, maar wel zuivel en eieren. Een minderheid is lacto-vegetariër (wel melk, geen eieren) of ovo-vegetariër (geen melk, wel eieren). Belangrijk voor een vegetariër én een veganist is, dat hij/zij de heel kleine lettertjes kan lezen op de etiketten van voedingsmiddel-verpakkingen.

Bronnen:
https://www.vegetariers.nl/bewust/veelgest...

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100