Waarmee kan ik de eieren vervangen in een driekoningentaart?

Ik zou graag eens een driekoningentaart bakken, maar ik probeer veganistisch te eten. Nu heb ik een lekker recept gevonden gelijkaardig aan dit recept (http://www.libelle-lekker.be/recepten/eten/3530/driekoningentaart), maar in de vulling worden 3 eieren gebruikt. De andere ingrediënten zijn simpel te vervangen, maar ik ben nog een leek in het veganistisch bakken, dus de juiste vervanging voor eieren kiezen vind ik erg moeilijk.

Nu ben ik niet helemaal zeker wat de functie van de eieren in dit gebak is (behalve voor de vochtigheid), dus ik weet niet welke vervanger ik hiervoor het beste zou kunnen gebruiken?

Iemand tips?

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Bij winkels als De Tuinen hebben ze No-Egg, een product dat speciaal gemaakt is om eieren te vervangen. Maar je kan bij het bakken ei ook goed vervangen door ingrediënten die je gewoon bij supermarkten als AH en Jumbo kan krijgen, zoals sojayoghurt, banaan en lijnzaad. Zijdetofu kan ook, dat kan je kopen bij Aziatische winkels, de rest bij supermarkten als AH en Jumbo. Iedere vervanger heeft andere eigenschappen, hier kan je meer lezen over welke ei-vervanger het beste bij welke soort baksels past: http://www.theppk.com/vegan-baking-the-post-punk-kitchen-shows-you-how/ Toegevoegd na 7 minuten: 1 ei = 60 ml gepureerde zijdetofu, of 1/2 gepureerde/goed geprakte banaan , of 60 ml sojayoghurt, of 1 eetlepel gebroken/gemalen lijnzaad plus 3 eetlepels water Bij no-egg en andere speciale ei-vervangers staat op de verpakking hoeveel je moet gebruiken in plaats van 1 ei.

Ei zorgt ervoor dat gebak/cake luchtig wordt. Je kunt ei vervangen door wijnsteenbakpoeder, voor elk ei 3 theelepels gebruiken. In natuurwinkels is ook een speciale eivervanger te verkrijgen.

Eieren in een deeg hebben meerdere functies. Ze zijn de "lijm" die alles bijelkaar houdt. ze zorgen voor een bepaalde smeuigheid en ze zorgen mee voor de luchtigheid in een beslag. Wat je eventueel kan proberen is de eieren vervangen door 1/2 melk en 1/2 room, je gebak gaat dan wel iets minder luchtig zijn maar dat kan je opvangen door het toevoegen van een weinig natriumbicarbonaat of bakpoeder.

Er staan heel veel eivervangers op www.waardelozehaantjes.nl Zelf zou ik met dit recept experimenteren met deze opties: 1. Een mengsel van (vanille)sojayoghurt met bakpoeder of 2. 2 geprakte bananen 3. appelmoes Banaan lijkt mij persoonlijk het lekkerst. Hieronder voeg ik ook nog een link naar vervangers voor ei en zuivel en een infographic met eivervangers. Je kunt ook je vragen met betrekking tot plantaardig eten stellen op het forum op www.veganisme.org Succes!

Bronnen:
http://www.veggievoorchefs.be/voedingskund...

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100