Is vegetariër zijn gezond?

Ik weet niet precies of het wel gezond is

Weet jij het antwoord?

/2500

Zolang je maar genoeg vervangende producten eet, is er niks aan de hand.

Ja, ik ben al 13 jaar vegetariër, en ik ben heel gezond. Ik denk dat het nu misschien wel beter is om vegetariër te zijn, door alle antibiotica die de dieren ingespoten krijgen. Maar.. de groenten en het fruit worden ook bespoten.. Maar vegetariër zijn is niet slecht hoor, er wordt zelfs gezegd dat je haar er mooier door wordt (geen idee of het waar is).

Dat ligt eraan wat je precies allemaal nog wel eet. Maar geen vlees eten, is in ieder geval niet ongezond!

Ik ben al meer dan 8 jaar vegetariër, en ik heb niets slechts gemerkt aan me gezondheid. Vegetarisch eten is ook gezond, dus niets aan de hand.

Ik denk wel dat het gezond is, weet niet of het gezonder is of minder gezond dan als je wel vlees eet. Wel is het zo dat er allerlei belangrijke vitaminen, eiwitten etc inzitten die je lichaam nodig heeft. Zolang je dit op een andere manier binnen krijgt lijkt me het ´gezond´ om vegetariër te zijn! Toegevoegd na 9 minuten: correctie: '...etc in vlees zit die je lichaam nodig heeft...'

Een mens heeft eiwitten nodig, maar die hoeven niet per se uit vlees te komen. Ook de vitamines en mineralen die je uit vlees haalt, kun je met een vegetarisch voedingspatroon makkelijk binnenkrijgen - wel moet je soms opletten dat je voldoende variatie in je eten hebt, maar dat moeten de vleeseters ook.

Ja. Alle voedingsstoffen die je nodig hebt, kan je ook uit vegetarische voeding halen, je hebt geen vlees nodig. Wel moet je dan natuurlijk zorgen dat je ook producten gebruikt om die voedingsstoffen uit te halen, zoals peulvruchten, zaden, noten, of 'vleesvervangers', en niet gewoon het vlees weg te laten. Maar dat is allemaal niet zo moeilijk als sommigen denken, en het is echt niet zo dat je heel veel van voeding moet weten of de hele tijd moet opletten. Een goede richtlijn kan zijn bij de avondmaaltijd één van bovenstaande producten gebruiken plus dagelijks een kleine portie gebroken lijnzaad (olie) of walnoot, en als vruchtbare vrouw wat fruit(sap) of verse groente bij ontbijt en lunch. Lijnzaad(olie) kan lekker door de (soja)yoghurt, muesli en salade.

Een mens is in principe een omnivoor (alleseter), dus vlees hoort 'van nature' wel bij ons dieet. Je kunt het makkelijk weglaten en toch nog alle eiwitten binnen krijgen die je nodig hebt, maar dan zul je wel bewust je voedingspatroon aan moeten passen en zorgen dat je je eiwit uit andere bronnen krijgt. Dus vegetariër zijn kan heel gezond zijn, maar je kunt niet klakkeloos het vlees uit je dieet weglaten en er geen andere eiwitten voor in de plaats nemen.

Als je gevarieerd eet, is het gezond. Je moet wel letten op waar je ijzer uithaalt. IJzer wordt minder makkelijk door het lichaam opgenomen uit plantaardig voedsel dan uit vlees. Je moet dus zorgen voor voldoende ijzer-inname (uit tofu, tempé, linzen, courgette, snijbiet en andere donkergroene groenten, volkorenbrood en bonen). Wat de opname van ijzer kan bevorderen is het drinken van sinaasappelsap of het eten van vitamine C - rijke groente naast dat wat je eet.

Ik ben sinds geboorte vegetariër en nu ruim 50. Ik ben (afgezien van een griepje) nog nooit ziek geweest. Ook de vele vegetariërs die ik ken, hebben nog nooit een ziekte gehad die te wijten zou kunnen zijn aan hun vegetarische voedingswijze. Als je gewoon melk, kaas en eieren gebruikt. En verder volwaardige voeding, hoef je je geen zorgen te maken. Er zijn voldoende vegetarische kookboeken. En recepten op het internet. Je kunt ook informatie krijgen bij de Nederlandse Vegetariërs Bond.

Bronnen:
http://www.vegetariers.nl/vegetarisme.aspx

Ook ik ben vanaf mijn geboorte vegetarier, en ben nu 56. Behalve dat ik er 10 jaar jonger uitzie dan mijn leeftijdsgenoten, ben ik gezonder, fitter en veel minder vaak ziek/verkouden/stram, en heb nooit last van m'n maag of darmen. Er is een ziekenfonds, dat korting geeft op je bijdrage, als je vegetarisch leeft.(doen ze niet, omdat ze dat zo leuk vinden natuurlijk....) Mensen met reuma hebben minder klachten met een vegetarische leefwijze, en vegetariers hebben een snellere wondgenezing (zoals in veel ziekenhuizen na een operatie al is vastgesteld). Omdat vlees erg zwaar verteerbaar is, (het blijft zo'n 36 uur in je spijsverteringskanaal), heeft je lichaam erg veel te doen om het verwerkt te krijgen. Groenten, fruit, zaden, noten en melkproducten zijn binnen 12 uur verwerkt, dus tegen de tijd dat je weer gaat eten, is je lichaam 'klaar' met het vorige dat je erin gestopt hebt. Je zult je dus fitter voelen, minder 'zwaar', dan als je een T-bone-steak verwerkt hebt.... Ook ga je economischer om met de levensmiddelen die de natuur ons geeft. Al het vee, dat vlees moet worden, eet een vegetarisch dieet, alleen een veelvoud van wat een mens nodig heeft. Het vee maakt van gras en soja eiwitten, die jij dan op kunt eten als je het vee opeet. Maar jouw lichaam maakt óók eiwitten van 'gras en soja', maw. er valt een tussenstap weg, die heel veel land in beslag neemt, wat anders gebruikt zou kunnen worden voor het telen van groenten en granen voor menselijke consumptie. In onze overbevolkte wereld, waar zoveel mensen honger hebben, is het eigenlijk niet meer verantwoord levensmiddelen in vee te stoppen, wat maar een beperkt aantal mensen opeten, terwijl er zoveel meer mensen mee gevoederd zouden kunnen worden, als het niet aan vee gevoerd werd. Nog afgezien van de groeihormonen en antibiotica, de onethische manier waarop er met dieren wordt omgegaan die opgegeten moeten worden (plofkippen, varkens op beton, gecastreerde biggen zonder verdoving, kalveren in kisten, 5 kippen op een A4tje), krijg je akelige ziekten als varkenspest, gekke koeienziekte, en andere verschijnselen als 'preventief ruimen'. Om van de CO2-uitstoot nog maar te zwijgen.... De zee wordt leeggevist om aan gekweekte vis te voeren, die wij dan kunnen opeten - hoe krom is dit? En de bijvang van dolfijnen en zeeschildpadden gaat overboord. Ik kan alleen maar zeggen : het is gezonder (lichamelijk én voor je zieltje!!) om vegetarisch te leven!!

Ja, je kunt uitstekend en heel gezond fulltime vegetarisch eten, zolang je maar wel wat dierlijke producten (eieren, kaas, zuivel) binnenkrijgt. Gelukkig maar, want in hele grote delen van de wereld is het vleesaanbod beduidend kleiner dan bij ons, en is vlees echt een uitzondering of een feestmaal. Die mensen zijn echt niet allemaal ongezond - althans, niet door het geen-vlees-eten. Iets anders is een strikt veganistische leefwijze. (Dus helemaal geen dierlijke producten in welke vorm dan ook). Je kunt er wel gezond oud mee worden, maar dan zul je wel vitaminesupplementen moeten slikken, met name vitamine b12. Ook is complete veganistische maaltijden samenstellen niet iets dat je op je eigen houtje moet doen, maar dat je echt moet leren uitbalanceren. Vandaag de dag mag dat echter met de vele kookboeken, tijdschriften en internet geen probleem meer zijn.

Het is zeker gezond! Als je al nagaat dat het 72 uur duurt voordat een stuk vlees verteerd is, kan je de energie beter voor iets hardlopen gebruiken ofzo. In vegetarisch vlees zitten ook eiwitten en dat soort dingen die je nodig hebt. Als vegetarier kan je ook pindas of cashewnoten eten. Daar zitten ook sommige kleine vitamintjes in die ook in vlees zit. Toegevoegd na 5 dagen: Omdat het misschien niet zo duidelijk was wat ik bedoelde met vegetarisch vlees, ik bedoel natuurlijk: Vleesvervangers.

in vlees zitten ook goede stoffen die je nodig hebt (dus eigen nee maar deze zijn met medicijnen en vervangende producten te herstellen

Vegetarisme is een stap in de goede richting omdat je dan geen vlees en vis meer eet wat erg ongezond is, maar dat betekend niet dat wat je dan nog wel eet wel gezond is. Je kunt op duizenden manier vegetarisch eten. Het gaat om het eten van gevarieerde voeding wat onbewerkt is en vers. Het meest gezonde eetpatroon bestaat uit peulvruchten, noten, zaden, (pseudo)granen, fruit (zee)groente, en essentiële oliën zoals hennepolie en lijnzaadolie en geen dierlijke producten. Dus geen vlees, eieren en melk (dat verzuurt je lijf). Volledig plantaardig dus. En het liefst zoveel mogelijk rauw en geen geraffineerde producten. Lees eens het boek Thrive diet van Brendan Braziër (topatleet) . Dan begrijp je ook waarom dit de meeste gezonde voeding is. http://www.bol.com/nl/p/engelse-boeken/the-thrive-diet/1001004005912741/index.html Bekijk ook eens de docu Food matters en zoek eens wat video's op Youtube van dr. Neal Barnard http://video.google.com/videoplay?docid=-3214100593069532942 Toegevoegd na 2 minuten: Ik vergeet er nog bij te zeggen, het is natuurlijk ook belangrijk om alles biologisch te eten!

Bronnen:
www.foodmatters.tv
www.thrivein30.com
http://www.youtube.com/watch?v=r4DOQ6Xhqss

Ja! Eet rood fruit en rode groente (liefst rauw, dat is beter voor de spijsvertering) en eet minder voorbewerkt voedsel (bijvoorbeeld volkoren zuurdesembrood), det is beter dan voorbewerkt voedsel (zoals witbrood).

Ik ga niet zeggen dat het ongezond is, maar er kunnen wel problemen ontstaan met enkele aminozuren, met name met L-carnitine. Vooral voor kinderen vind ik het twijfelachtig of het wel gezond is. http://www.natuurdietisten.nl/detail.php?cod=103&id=367&page=9 Toegevoegd na 58 seconden: Ook L-carnitine is trouwens als supplement te krijgen.

vlees geeft je kracht en zit in de schijf van 5 dat wil zeggen dat je het eigenlijk wel nodig hebt. Maar het is niet ongezond om vegetarier te zijn er zijn genoeg vleesvervangers waardoor je toch nog kracht in je lichaam hebt!

je mist dan wel de essentiële vitamine b12, komt alleen voor in dierlijke producten namelijk Toegevoegd na 2 minuten: waarvoor je dan weer een vitamine pil moeten nemen uit een chemische fabriek

Het is zeker niet gezonder dan geen vegetarier zijn. In vlees en vis zitten net zo goed voedingsstoffen die een mens nodig heeft. Afgezien daarvan zou ik niet graag mijn dagelijkse stukje vlees missen.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100