Wat is het verschil tussen knoflooksaus en aioli?

naast uitleg: recepten van beide zijn welkom!

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Aioli is een soort knoflookmayonaise, van olie azijn en gevijzelde knoflook, heel eenvoudig dus. Niet te vergelijken met knoflooksaus, dit kan een heel uitgebreide receptuur hebben. Mijn vriend heeft een gemakkelijk recept: 2 teentjes geperste knoflook, een paar scheppen griekse yoghurt, wat bieslook zout peper en een scheut olijfolie en citroensap en klaar (de volgende dag nog lekkerder!) Ik doe het dan plantaardig, met soja-yoghurt (yofu) en ik rasp er nog een beetje komkommer en munt doorheen, dus wordt het een soort tzatziki. Allemaal lekker op bv. een stokbroodje of een gepofte aardappel. Toegevoegd na 10 minuten: Oh en ik vergeet iets! Ik maak ook wel eens een knoflooksaus van gepofte knoflook (de hele bol een half uurtje in de oven leggen). Fijngeprakt en gemengd met wat olijfolie en peper is heerlijk!

In aïolie zit naast knoflook ook nog ei, olijfolie en citroensap.

Aioli (de echte) is puur de knoflook in de juiste verhouding met zonnebloemolie vermengd. En knoflooksaus is wat je persoonlijk daaronder verstaat. Recept voor Aioli, zie boven. (Eigen) recept voor knoflooksaus: Drie eetlepels mayonaise (liefst zelf gemaakt), drie tenen geperste knoflook, heeeeeel klein beetje suiker, beetje water en naar believen: peper, (vanille)zout, peterselie en vers geknipte bieslook.

eenvoudig maar heerlijk recept: Blik cocktailfruit laten uitlekken. Bakje creme fraiche en 2a3 eetlepels mayonaise met een zakje aioli door elkaar roeren en dan door de fruitcocktail. (maar nooit vertellen dat het zo simpel is:)

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100