Waarom zit er op gaskookplaten geen beveiliging meer net als vroeger?

Vroeger had je net als bij een CV-ketel en een keukengeiser een thermische beveiliging bij kookplaten (Wanneer de gasvlam uitwaaide dan stopte de gastoevoer)

Na de introductie van aardgas in Nederland ben ik die beveiliging bij kooktoestellen niet meer tegengekomen. (soms nog wél bij sommige butagas kooktoestellen)

Hetvreemde is dat het er vroeger wél op zat en zomaar verdween met de komst van aardgas.

En waarom dan wél gewoon bij CV-ketels (logisch toch?) en niet meer bij kooktoestellen.

Onbegrijpelijk wat mij betreft.
In deze tijd van soms zwaar overdreven veiligheidsregels en overheidsbemoeienis zou ik verwachten dat zo'n logische beveiliging verplicht zou zijn.

Toegevoegd na 14 minuten:
Kennelijk bestaan ze nog wel.
Echter in mijn hele familie en kenissenkring heb ik slechts één kunnen vinden en dat was dan in een fornuis. Niet in een losse kookplaat.

Maar waarom dan blijkbaar geen verplichting? lijkt me toch logisch.

Toegevoegd na 22 uur:
Marleen: >ik heb er nog nooit een gezien zonder. Althans, niet de afgelopen 20 jaar<

Begrijp ik niets van. Ik let er in winkels speciaal op, en heb er de afgelopen 30 jaar zelden een gezien.
Kijk in een willekeurige bouwmarkt: niet één!

Weet jij het antwoord?

/2500

Dit klopt niet. Ik heb wel degelijk een thermische beveiliging op mijn gasfornuis. Als de vlam uitgaat, dan stopt het gas zodra het elementje koud is geworden. Toegevoegd na 1 minuut: en het is echt een aardgas toestel, een 5pitter met wokbrander en zo.

Er zit nog wel beveiliging op, mijn Atag kookplaat heeft het wel en die is vrij nieuw. Toegevoegd na 2 minuten: Even voor je opgezocht. Wat is een thermische beveiliging? Verschillende modellen van ATAG en Pelgrim zijn uitgerust met een zogenaamde thermische beveiliging, dit houdt in dat indien er geen vlam is er ook geen gas is. Mocht door bijvoorbeeld door overkoken of een luchtstroom de vlam doven, dan wordt de gastoevoer naar de brander afgesloten.

Volgens wetgeving van de Europese Commissie is thermische beveiliging op gaskookplaten in Nederland vanaf 2010 verplicht.

Ik zou niet weten waar je die kennis vandaan hebt ; ik heb in de afgelopen vijftien jaar vijf gaskooktoestellen gehad en nu weer een nieuwe, en ze hebben ALLEMAAL een thermische beveiliging. Daarvan was er maar één een gasfornuis (de oudste) en de rest allemaal (inbouw)kookplaten. Waarom er geen wettelijke verplichting is weet ik niet ;dan kun je zo ongeveer alle open deuren wel gaan verplichten wellicht. Het is wel iets waar je (mede) zelf op moet letten bij de aanschaf van een dergelijk artikel blijkbaar, maar nogmaals, ik heb er nog nooit een gezien zonder. Althans, niet de afgelopen 20 jaar.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100