Een slowcooker en een snelkookpan kun je niet vergelijken.
Het zijn twee verschillende pannen, met een verschillende manier van bereiden.
De slowcooker is niet gezond, omdat het eten langzaam wordt bereid. Daardoor kun je niet stellen dat de snelkookpan ongezond is, omdat het eten snel wordt bereid.
De slowcooker is een pan met een binnenpan.
Deze pan gaat niet op een warmtebron. Doordat de binnenpan gelijkmatig verwarmd wordt, wordt het voedsel gelijkmatig bereid.
Omdat het voedsel op een veel lagere temperatuur bereid wordt, duurt het bereiden uren.
Dit is wel veilig, want er gaat nooit iets koken en daardoor ontstaat geen stoom.
Deze pan kun je dus vullen en 's nachts of als je werkt zijn werk laten doen. Als je opstaat of thuiskomt, is het eten klaar.
Het is een veilig systeem, nogmaals door de geringe temperatuur.
(Bereiden door rustig koken).
De snelkookpan is een pan met speciale deksel.
Deze pan moet wel op een warmtebron.
De vloeistof in de pan wordt heel heet, er ontstaat stoom, er komt druk op de pan.
Hierdoor gaat het bereiden veel sneller.
Hierdoor kun je niet weggaan tijdens het bereiden.
Het zou niet veilig zijn. Stel dat er onverhoopt iets gebeurt.
(Bereiden door onder druk stomen).
Eigenlijk zijn beide gezond.
Beide pannen bereiden het voedsel terwijl smaken en voedingsstoffen niet makkelijk verloren gaan.
Beide behoeven weinig zout, omdat de smaken in het gerecht trekken en niet verdampen.
Door het systeem hoef je geen vet etc toe te voegen, terwijl het gerecht heel mals wordt.
Indien je smaakvol en gezond wilt gaan koken, kun je voor beide kiezen.
Laat de keuze vooral afhangen van de veiligheid en bereidingsduur.
Trouwens, sommige slowcookers hebben wel een snelkookfunctie.
Tot slot, beide zijn geschikt om gerechten te maken als soepen en 'suddergerechten'.
Doordat je vlees, water of bouillon, groente, kruiden toevoegt, krijg je een gerecht.
En, je moet echt wennen aan zo'n pan. Ik vind de smaak van het gerecht vaak erg sterk. Je merkt dat alle smaken in het gerecht gaan zitten. Dit los je op door op het einde desnoods water toe te voegen.
En, in de slowcooker kun je het vlees niet eerst bruin bakken (moet je eerst in een andere pan doen). Door het koken van de pan blijft de kip, het vlees licht.
En, de slowcooker kun je tussendoor openen om te proeven, iets toe te voegen. Bij een snelkookpan gaat dat niet.
Succes met de keuze!