Hoe kan je een gezonde maaltijd bereiden zonder dat je goed kan koken?

Als ik achter de pannen sta gaat het goed mis. Ja echt niet overdreven. Goed. Mis.
Vaak brandalarm wat afgaat omdat het eten verbrandt. Ik kan niet omgaan met die pan vol eten en het fornuis. Ondanks vele pogingen (die mislukten) toch geprobeerd een kerst gerechtje te maken bij mijn schoonouders. Het resultaat: geen voorgerecht, brandalarm, keuken blauw van de rook en brandweer op de stoep (buren hadden die gebeld).
Ik ben geen keukenprinses maar ook geen smulpaap. Wel vind ik het belangrijk dat ik gezond eet zodat ik goed kan functioneren op het werk. Ik werk 50 uur per week. Daar ligt mijn talent en goal. Dat ik geen lekkerbek ben resulteert in het volgende: ik geniet meer van de goede gesprekken tijdens het eten dan het eten an sich. Wat mij betreft geniet ik dan net zoveel van een bitterbal dan van een tournedos of bouillabaisse. Enig idee hoe ik rltoch iedere dag die warme (of lauwe of koude met warm weer) hap vol essentiële vitaminen en bouwstoffen naar binnen krijg? Tijd om te leren koken heb ik niet. 50 uur per week werken vergt veel energie. In weekenden vaak druk met (kinder)verjaardagen en (kinder)cadeautjes kopen. Wie kan mij helpen?

Weet jij het antwoord?

/2500

Je kunt een week menu opstellen dat bestaat uit gezonde en tegelijk simpele ingrediënten. Neem hier de tijd voor en onderzoek wat je wel en niet wilt. Eenmaal een weekmenu ben je voor de komende tijd klaar, boodschappen zijn veel sneller gedaan, je kunt in bulk inkopen. Simpel. Nu uitvogelen hoe je rijst, aardappelen, pasta kookt. Staat op zak/pak, in kookboek voor beginners. Vega las ik. Prima, maar niet elke dag denk ik. Ook een ei is goed of groente + groente met piepers bv. Uien en knoflook zijn goede smaakmakers, al kan niet iedereen i.v.m. werk genieten van knoflook. Kortom, hier moet je even aandacht aan besteden, dat betaald zich ook weer uit. Na een paar maanden of iets eerder, maak je een nieuw weekmenu. Variatie is fijn. Als dit geen goed idee voor jou is, zal je met een huishouden, kinderen en een baan/50 uur per week iets anders moeten organiseren/regelen. Iemand huren, de oppas een kok of thuisbezorgd. Kan allemaal. Maar je hebt toch wel tijd om een paar simpele gerechten te leren maken. Je kunt het een nieuwe hobby noemen: leren koken! Heb je wellicht een vriendin die hier goed in is? Als je het goed aanpakt, kan je bv een keer per maand met een kookgroepje samen komen en iedere keer met z'n allen koken. Zo leer je wel een paar simpele basis gerechten. Dit kan je met vriendinnen/vrienden doen of je netwerk uitbreiden met andere mensen. En dat kan ook nog bij jou thuis, kost het minder tijd. :P Succes @Zonnebloem1977, koken is best leuk als het lukt!

Oefen! En als je anders echt niet met het fornuis om kan gaan, maak dan lekkere salades. Doen het altijd goed in de zomer en lente. Als je gaat koken let dan goed op het fornuis en op het eten. Zet anders het vuur niet te hoog. Maak eerst iets simpels zoals een ei ofzo. En bouw het steeds verder op. Je hoeft echt geen keukenprinses te worden, maar iedereen kan met het fornuis omgaan

Tijd om te leren koken dus ;). Zeker met kinderen moet je toch iets van eten kunnen verzorgen? Ik werk zelf ook 50 uur per week (maar dan ironisch genoeg als kok). Koken is gewoon een stukje chemie en orders opvolgen. En een kookwekker kopen. Het meest simpele en basic is om bijvoorbeeld groente zoals bloemkool, broccoli, wortelen, boontjes of asperges te koken: genoeg water! Groente moet kunnen zwemmen, anders verbrandt het. Maar water kan niet verbranden dus groente gekookt in genoeg water verbrandt nooit. Als je groente te hard is (wat voor groente ook, prik er gewoon met een vork in en beeld je in dat het op je bord ligt) kook je het nog wat langer. Als je groente te zacht geworden is, maak er dan gewoon puree van (hoppa in de keukenmachine) en doe alsof dat je bedoeling was. Leren koken kan echt alleen maar door te oefenen en te doen. Koop voorgegaarde krieltjes ofzo. Die hoeven alleen maar warm te worden en dat kan ook in een magnetron. Lees de verpakking en instructies van produkten. Ruim water (klinkt vaag misschien) betekent dat iets sowieso onder water moet staan, met een cm of 2 minimaal extra water erboven. Te laag vuur is ALTIJD beter dan te hoog vuur. Het duurt misschien langer, maar verbrand eten is niet te redden. Ongaar eten wel. Koop voorgesneden produkten. Liever geen pakjes e.d. omdat het zoutgehalte daarin vaak achterlijk en onnodig hoog is. Als je geen zin of tijd hebt om te koken maak het jezelf dan vooral niet te moeilijk. Er zijn basisprincipes en vanuit daar kan je bijna alle kanten op. Bekijk i.p.v. een netflix serie eens een youtube kookfilmpje van een gerecht dat je interesse zou kunnen hebben of wat je familie graag lust. Luister en kijk. Als dit allemaal teveel moeite is, dan rest niets anders dan te bidden voor eten dat spontaan verschijnt, thuisbezorgd.nl, toch uit een pakje koken of de boel uitbesteden. Fatsoenlijk voedsel is een basisbehoefte, en het is eigenlijk te zot voor woorden dat een mens als enige diersoort op aarde niet zijn eigen eten kan fixen...

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100