Hét vraag- en antwoordplatform van Nederland

Soms staat er in recepten: Deksel half op de pan. Wat is hier de reden van?

Verwijderde gebruiker
7 jaar geleden
in: Koken
2.3K
Ivana
7 jaar geleden
Dat er stoom kan ontsnappen of het gekookte de laatste waterdamp kwijt kan, zodat het niet papperig wordt, bijvoorbeeld voor het droog-stomen van aardappels of rijst.
Inekez1
7 jaar geleden
Als je de deksel helemaal van de pan haalt kan ook de waterdamp goed weg, maar dan kan er te veel temperatuurverschil ontstaan tussen onderin de pan en bovenin de pan. De deksel half op de pan houdt wel een groot deel van de warmte in de pan, maar het vocht kan weg.
Cryofiel
7 jaar geleden
Veel gerechten koken over als het deksel op de pan zit, maar niet als er een kier tussen deksel en pan zit. Voorbeelden zijn pasta en aardappelen.

Heb je meer informatie nodig om de vraag te beantwoorden? Reageer dan hier.

Antwoorden (1)

dan kan de vocht in de pan gedeeltelijk weg, als je het helemaal open laat dan kan er heel veel vocht weg, en als je het dan een paar uur in een pan laat is het water te snel weg, maar het is niet noodzakelijk voor gewone gerechten die ongeveer een half uur duren daar kun je gewoon de deksel eraf laten
(Lees meer...)
Verwijderde gebruiker
7 jaar geleden

Weet jij het beter..?

Het is niet mogelijk om je eigen vraag te beantwoorden Je mag slechts 1 keer antwoord geven op een vraag Je hebt vandaag al antwoorden gegeven. Morgen mag je opnieuw maximaal antwoorden geven.

0 / 2500
Gekozen afbeelding