Kan doorbakken kip opnieuw besmet raken door salmonella?

Als kip helemaal doorbakken is en daarna een paar dagen in de koelkast (of erbuiten) staat, kan het dan weer besmet raken met salmonella? (Even afgezien dat het sowieso niet goed is)

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Salmonella bacteriën komen niet meer voor in producten die op meer dan 60 graden C. verhit zijn. Daarom is het ook belangrijk dat een kip ook helemaal gaar doorbakken is tot in de kern. Zolang de kern van een kip tenminste 2 minuten op 60 graden C. gegaard heeft, zijn de Salmonella bacteriën vernietigd. Dit geldt voor alle rauwe producten die besmet zijn met Salmonella, want het kan ook voorkomen in eieren, rauwe melk en groenten of kiemen zoals alfalfa, taugeh en waterkers, zolang die gekweekt werden met gebruik van verontreinigd water of mest. Een salade kan dus al voor een besmetting met salmonella zorgen, omdat er geen verhitting plaats vindt. Dit zal in ons land echter zelden voorkomen omdat meststoffen in de tuinbouw meestal gecertificeerd zijn en ook ons water schoon is dat in groentenverwerkingsbedrijven gebruikt wordt. Bewaar echter ook bereide producten nooit langer dan 2 uur bij kamertemperatuur. Koel bereid voedsel zo snel mogelijk terug, zodat je het in de koelkast kunt zetten. Het is namelijk zo dat de meeste micro-organismen niet meer doorgroeien bij een temperatuur van onder de 5 graden C. en ook Salmonella breidt zich dan niet meer uit, mocht het ergens inzitten en ook niet voor kruisbesmetting zorgen zolang het in de koelkast staat, mits deze niet te warm staat ingesteld. Salmonella en andere micro-organismen vermeerderen zich heel snel bij kamertemperatuur en daarom is het ook beter om in de koelkast te ontdooien en zeker bij kip! Het dooiwater kan ook salmonella bevatten, gooi het daarom meteen weg! Er zijn toch een aantal andere gevaarlijke micro-organismen die onder de 5 graden C. doorgroeien en daarom is het ook aan te raden om bereid voedsel óók in de koelkast niet lang te bewaren. Bewaar ook altijd bereide en rauwe producten in de koelkast toch gescheiden van elkaar en verpak het goed in aparte bakken/zakken. Het is altjd beter dat ze niet met elkaar in contact komen.

Ja hoor, de omgeving van de kip hoeft niet salmonella vrij te zijn en als een mens een bron aanraakt en dan je kip heb je weer salmonella.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100