Is een hapjespan/sauteerpan van geemailleerd gietijzer de juiste keuze?

Ik wil van de teflon af. Maar een hapjespan kan niet van plaatstaal zijn omdat dat geen zuren kan verdragen zoals citroen en tomaat. Ik wil geen RVS omdat je daar zware metalen van binnenkrijgt (plaatstaal minder). En al die andere eigenlijk ook niet omdat er van alles mee is, ja ook de ceramische. Dus ik sta nu op het punt een geemailleerd gietijzeren hapjespan te kopen. Wie heeft er ervaring met Le Crueset geemailleerd gietijzer hapjespan. Is het alleen de naam waar je voor betaald of kan je net zo goed eentje van de Hema nemen. (Ik las wel ergens dat die van de Hema weer niet echt emaille zijn) Ik las iets over verkleuren van het emaille maar dat kan ook weer komen door verkeerd gebruik zoals oververhitting. Verkleuren door gebruik vind ik niet erg als het maar werkt. Wie weet of dit een goede keuze is?

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Neem een ding van mij aan...alle waar naar zijn geld en een dure pan is zijn geld zeker waard. Zelf heb ik een grote hapjespan die nog van mijn moeder afkomstig is en zeker bijna 50 jaar oud is! Het is een Gero RVS pan met dikke bodem en ik wil niet anders. Zij heeft hem vrijwel dagelijks gebruikt toen wij als kinderen nog klein waren en toen de kids de deur uitgingen was hij voor hun tweeën te groot geworden. Ze wilde hem weggooien maar ik nam hem mee omdat ik wel een grote kon gebruiken. Nu gebruik ik hem vrijwel dagelijks en ook al weer jaren. Hij ziet er als nieuw uit, heeft alleen wat verkleuring op de bodem aan de butenkant door de gasvlam. Ik eet dus al jaren uit RVS pannen en mankeer niets! Dit geldt ook voor mijn man en zoon en mijn broers en zusje. Je hoeft dan ook niet bang te zijn voor zware metalen die je binnen zou krijgen! Half nederland eet uit RVS pannen en we worden steeds ouder! Maar goed, dat is jouw keus uiteraard. Ik wilde het alleen even vermelden omdat je anders niets meer mag als je alles gelooft. Geëmailleerd gietijzer is een uitstekende warmtebegeleider en houdt de warmte goed lang vast. Het enige nadeel is het gewicht dat een goede pan dan heeft. Hij is namelijk zwaar! Je schudt hem niet zomaar eventjes langer om, zonder dat je last van het gewicht zult krijgen. Het is ook relatief kwetsbaar en bij het stoten kunnen er gemakkelijk stukjes van de beschermlaag afspringen. Het gevolg is dat er dan roestplekjes ontstaan. Gietijzer roest namelijk heel snel. Zou hij een keer vallen of aan veel temperatuurwisselingen bloot staan, dan kan hij ook barsten of scheuren. Je mag zo'n pan dan ook nooit direct op hoog vuur zetten! Is hij eenmaal beschadigd, dan kan je hem beter niet meer gebruiken. Laat hem ook nooit lang voor- of inweken. Het water kan tot op het gietijzer indringen en alsnog roest veroorzaken. De pannen van Creuset zijn uiteraard goede pannen en ze hebben veel in de ontwikkeling gestoken van duurzaam extra stevig emaille. Deze pannen kunnen dus wel tegen een stootje. Kwalitatief zijn ze dus stukken beter dan een Hema pan. Ze hebben namelijk een naam hoog te houden! Uiteraard betaal je voor de goede naam, maar je hebt dan ook een goede pan die lang meegaat. Dit heeft uiteraard altijd zijn prijs! Ik persoonlijk koop liever dure pannen omdat die garanties bieden dat ze niet na korte tijd weer vervangen moeten worden. Vanwege het gemak zijn dat bij mij RVS pannen met dikke snel geleidende bodems. Die stoven ook goed

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100