Ik heb al een paar keer jam gemaakt van vlierbessen maar het was echt niet te eten zo bitter!! Hoe kan dit??

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Heel waarschijnlijk doe je het een en het ander verkeerd. Jam van vlierbessen maak je als volgt: De bessen ontdoen van de rist (alles wat op een steeltje lijkt), de bessen in een kookpot gooien en even laten opkoken terwijl je er met een pureestamper voor zorgt dat de besjes stuk gaan. Wel niet zo woest tekeer gaan dat de pitten ook geplet worden. Door een neteldoek filteren. Het sap afmeten en evenveel suiker toevoegen. Opmerking 1 bij de suiker; ofwel gebruik je geleersuiker ofwel gebruik je gewone suiker en pectine. Opmerking 2: je kan eventueel ook zwarte kandijsuiker en pectine gebruiken, vind ik persoonlijk het lekkerste. De gelei laten koken tot het schuim weg is en afvullen in bokaaltjes. Heel lekker met een croissantje en een lekkere kop (zelfgemaakte) chocolademelk. Smakelijk.

Dan heb je waarschijnlijk te weinig (gelei)suiker gebruikt. Zie link voor een recept.

Bronnen:
http://www.smulweb.nl/recepten/799969/Vlie...

Vlierbessen smaken bitter als ze onrijp zijn. Conclusie: je hebt ze te vroeg geplukt. De besjes zijn eerst rood, maar worden later zwart. Tussen september en oktober zijn ze rijp, als de kleur diepzwart is.

Bronnen:
http://wat-eten-wij.plazilla.com/wat-eten-...

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100