waarom moet je het water weggooien waar je peulvruchten in weekt?

ik week de bruine bonen in de snelkookpan en na een uur of 5 kook ik ze, lekker in het weekwater.
maar dat schijnt niet te horen, zijn er dan stoffen in het water die niet goed zijn?

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

in mijn marine tijd als kok,hebben we heel wat snert en dergelijke gemaakt.de hele erwten gingen 24 uur in koud water.en in het weekwater werden ze gekookt.waarom? tijdens het wellen,wordt het water heel erg zacht.en zijn de erwten sneller gaar.mocht het zo gebeuren dat men heel snel snert nodig had,lieten we ze schrikken.ze gingen dan in kokend water.en om na eer uurtje of 2 de soep te versnellen,werd deze doorgeslagen.gepureerd.dan ging het gebeuren in een machine met een hoge ronde zeef en een vlinder.en weer terug de ketel in.

Peulvruchten bevatten wel schadelijke stoffen maar die worden geneutraliseerd bij het koken. Maakt niet uit of je in weekwater kookt of in schoon water. Het troebele weekwater bevat zetmeel uit de bonen. Door schoon water te gebruiken schuimt het kookwater minder. Zelfde geldt voor aardappels die je na het schillen wast en in vers water kookt.

rauwe groente is dus ook nie altijd gezond.... zucht

Sommige mensen ervaren peulvruchten als onverteerbaar. Gedroogde peulvruchten bevatten stoffen die een mens van nature niet kan afbreken. Er zijn mensen die er geen last van hebben maar als je er wel last van hebt kun je beter eerst de bonen een paar minuten koken en ze dan ca. 5 uur laten weken in hetzelfde water. Dan afgieten en in vers water koken tot ze gaar zijn.

Bronnen:
http://www.smulweb.nl/103861/artikel/Koken...

ik doe het anders bv bruine bonen was ik, dan week ik ze een nacht en daarna in dat zelfde water koken . dan de andere ingrediënten bij over weggooien van weekwater heb ik nooit gehoord en ik heb nooit last van iets,ik eet alleen maar lekker ik heb het idee dat er eiwitten en andere vitamines in het water zitten brocolli-kookwater gooi ik ook niet weg maar drink t op wat het doet weet ik niet maar ik voel me er goed bij.

In gedroogde bonen, peulvruchten en in onbewerkte volle granen zit 'fitinezuur'. Fitinezuur bindt magnesium, zink en calcium en maakt het onmogelijk om in de cellen te gaan. Daarom moeten peulvruchten, bonen en volle granen voor het koken een nacht in water geweekt worden en het weekwater moet worden weggegooid! We hebben deze mineralen nl. nodig in onze cellen om botontkalking tegen te gaan. Toegevoegd na 12 minuten: Vooral in erwten zitten bijv. 'lectinen'. Dit zijn eiwitten die rode bloedcellen doen samenklonteren en door een binding aan de darmwand de absorptie van voedingsstoffen ongunstig beïnvloeden. Veel lecitinen zijn niet bestand tegen verhitting en daarom voorkomt voldoende verwarming dat toxische effecten optreden. Ook het vooraf inweken en het weekwater weggooien elimineert lectinen.

Bronnen:
http://www.chemischefeitelijkheden.nl/Uplo...

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100