Hoe geef ik mijn zelf gemaakte Focaccia brood een bruin kleurtje?

Het smaakt goed zelfgemaakt maar het zie er wit uit. Dus voor het oog wil ik het er wat lekkerder/gekleurder uit laten zien. Hoe doe ik dat?

Weet jij het antwoord?

/2500

Is het wel goed gaar? Misschien moet het iets langer in de oven. Je kan het brood ook nog even onder de grill leggen ipv op de ovenstand, dan kleurt alleen de bovenkant bij. Een bruin kleurtje betekent wel dat het brood wat knapperiger wordt. Persoonlijk vind ik dat echter erg lekker. Wil je hem zacht laten, dan zal je genoegen moeten nemen met een wittere kleur.

Bovenkant insmeren met wat eigeel voor je hem bakt? Werkt uistekend voor taart!

Op 2 manieren: 1) Langer in de oven bakken, of anders de laatste paar minuten de normale warmtebron van de oven uitzetten, en alleen de grill te gebruiken voor een meer geroosterde bovenkant. Dan blijft je focaccia zalig zacht van binnen, en mooi donker en krokant aan de buiten kant. Dat zou ik sowieso doen! 2) Door het deeg te kleuren. Dat kan op meerdere manieren: - Gebruik een donkere soort meel (b.v. volkoren) - Voeg donkere grondstoffen toe die als natuurlijke kleurstof fungeren, zoals b.v. mout, bruine suiker of honing i.p.v. witte suiker... - Als je zongedroogde tomaatjes gebruikt (lekker bij een focaccia!) dan kan je een deel van de gewone olie in je deeg vervangen door de olie van de tomaatjes, die donkerrood is, en naast een lekkere smaak ook je deeg stukken donkerder zal maken. Een beetje tomaten puree met je deeg mengen is ook een optie (zag ik ooit op een TV-programma in Italië) Hierdoor wordt én de binnenkant donkerder, en het korstje bruiner. - Met een kwast kan je ook aan het deeg nét voordat het de oven ingaat, een zeer dun laagje aanbrengen van iets wat donker kleurt bij het bakken. Denk b.v. aan een losgeklopt ei of suikerwater. Succes, buon appetito!!

Wat een mooi kleurtje geeft én nog eens erg lekker is..... Besprenkel het brood vlak voordat je het in de oven schuift eens met olijfolie en strooi er eens rozemarijn over. Rozemarijn kan je namelijk ook gedroogd gebruiken. Het is één van de weinige kruiden die ook gedroogd zijn smaak behoud en zelfs vaak nog beter wordt. Een paar slagen met de zeezout molen erover en je hebt een heerlijke focaccia! De geur in je keuken niet eens genoemd! Of je hem warm eet of koud, hij blijft lekker.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100