Omdat hier "baking soda" ( zuiveringszout) voor wordt gebruikt, noemen ze het hier sodabrood.
500 gr. volkorenmeel( met veel zemelen) of tarwebloem,
400 cc. karnemelk,
1 afgestreken eierlepel( theel. is te klein) zuiveringszout,
1 afgestreken eierlepel zout,
1 afgestreken eierlepel suiker,
evtl. 150 gr. rozijnen.
Verwarm de oven voor op 210-220 graden. De droge ingrediënten vermengen en zeven boven een beslagkom.
Door het zeven wordt het deeg luchtiger. Als het zuiveringszout klontjes heeft, deze even fijndrukken.
De uitgezeefde zemelen weer bij het meel doen.
De karnemelk erbij gieten en zorgvuldig en snel mixen met de deeghaken in de mixer. Van het deeg een bal vormen en op de bakplaat leggen. Met een mesje een kruis in de deegbal snijden bovenop en er wat meel overstrooien.
Nu het bakblik direct boven in de voorverw. oven plaatsen.
Je moet vlug werken omdat het zuiveringszout direct reageert met de karnemelk en koolzuur belletjes in het deeg vormt. De baktijd is ong. 50-55 min. Het brood is gaar als het hol klinkt als je er met je vingers optikt.
Het brood af laten koelen op en rooster of iets anders ( bijv. een vork) en direct afdekken met een vochtige doek
om te voorkomen dat de korst te hard wordt.
Let wel op dat de oven niet te warm wordt, anders wordt de bovenkant geblakerd. Je kent je eigen oven het best.Ook heteluchtovens moeten minder heet.
Toegevoegd na 2 dagen:
Zuiveringszout is verkrijgbaar bij de drogist en is voor heel veel dingen toepasbaar.Het is ook vaak bij broodmachine recepten nodig, je kunt het ook prima gebruiken als gootsteen ontstopper/schoonhouder in combinatie met hete azijn. Samen met citroen kan je priklimonade maken,bij peulvruchten, tijdens het koken wat zuiveringszout doen en het vermindert de gaswerking van je darmen aanzienlijk, er zijn zoveel toepassingen dus zo`n doosje is nooit weg.Mail me maar als je er nog meer toepassingen van wilt weten.