De glutenvrije recepten voor cake bevatten veel suiker kan ik dit gewoon halveren of verpest mijn cake dan. Nu mislukt alles of is veel te zo?

Al mijn zelfgebakken cakes mislukken, zijn te zoet. Of heel droog of rijzen niet ondanks dat ik mij aan de hoeveelheden houd. Ik gebruik wel no egg replacer van orgran. Kan ik nu wel of geen extra olie toevoegen? Ik heb glutenvrij van schaer en orgran geprobeerd.

Weet jij het antwoord?

/2500

N.a.v. je vraag en de reacties ga ik er van uit dat je een gluten en eierenallergie hebt, en je koemelk wilt vermijden, klopt dat? Dan weet je zeer waarschijnlijk al dat zonder gluten het buitengewoon lastig is om een voldoende stevige structuur in je deeg te laten ontstaan, zodat deze na het rijzen en bakken stand houdt, en je cake niet verandert in een baksteen. Door het niet gebruiken van ei, mis je ook een belangrijk bestanddeel dat zorgt voor een stevige structuur na het bakken. Welke eivervanger je gebruikt maakt niet zo veel uit, is mijn ervaring. De reden waarom in glutenvrij recepturen vaak heel veel suiker zit, is omdat suiker bijdraagt aan een wat steviger deeg, en om de uitgesproken smaak van de alternatieve graansoorten (boekweit namelijk) een beetje te onderdrukken. Als je de cake kan "verstevigen" met een ander ingrediënt, dan zou je wat minder suiker kunnen gebruiken, dus geef ik je een paar tips om je cake te verstevigen. - Gebruik nooit te veel bakpoeder. Te snel en te hoog gerezen deeg, zakt nóg harder in. - Wees voorzichtig met de hoeveelheid vocht, nooit in één keer toevoegen. Je beslag mag niet te droog en hard blijven (bakpoeder is niet zo krachtig en kan een te droog deeg niet laten rijzen), maar moet beslist niet té lopend zijn (anders duurt het te lang voordat het in je oven stolt, en zakt pardoes in elkaar) De juiste dikte vinden is een kwestie van ervaring en proberen. - Probeer extra vet aan toe te voegen (b.v. 100% plantaardig margarine) en deze te binden met je waterige bestanddelen door twee theelepels sojalecithine te gebruiken. Dat helpt je aan een stevige structuur. - Probeer rijstmelk i.p.v. sojamelk. Het is magerder en neutraler van smaak, daar moet je wel rekening mee houden. Je zal toch moeten proberen om de juiste ingrediënten en verhoudingen te vinden. Een goed advies is om een basis beslag te maken, en dan 3-4 verhoudingen van ingrediënten proberen, en 3-4 kleinere (cup)cakes ermee bakken. Dan zie je wat wél en niet werkt. En probeer niet te grote cakes te bakken. Hoe groter, hoe moeilijker als je geen échte gluten hebt. Succes, en sterkte met je allergieën! Toegevoegd na 2 uur: In plaats van zelfrijzende bloem/mix, zou ik proberen om een gewone glutenvrij meel te gebruiken, en zelf een goede bakpoeder te gebruiken. Dat werkt écht stukken beter!

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100