De deksels in van mijn potten in de weckketel ploppen moet dat?

Ik ben boontjes aan het wecken in een weckketel. Dit is de eerste keer dat ik dit doe. Maar nu hoorde ik net 2 ploppen. Moet dit?

Weet jij het antwoord?

/2500

Dat hoord zo. Dat betekend dat de potten vacuum getrokken zijn.

meestal hoor je dat als ze vacuum trekken en heb je geen bbq tang om je potjes uit de ketel te halen? laat ze anders afkoelen in de ketel ,ze moeten toch afkoelen

Ja. Sterker nog: het hoort zo, als ze niet ploppen heb je iets verkeerd gedaan en moet je opnieuw koken. Wat gebeurt in de ketel is dat door het opwarmen, een deel van het water in je product (in dit geval de boontjes) verdampt. De damp in de ketel en in de potjes verplaatst alle lucht, waardoor in feite in de lege ruimte in de ketel en in de potjes is er geen zuurstof meer, maar alleen waterdamp. Als je de potjes uit de weckketel haalt en snel dichtdraait, zoals het hoort, dan heb je een "lege ruimte" die gevuld is met hete waterdamp. Naarmate de potten afkoelen, gaat de waterdamp condenseren, en omdat de potten luchtdicht zijn afgesloten, kan er geen lucht van buitenaf in de potjes komen om de ruimte te vullen. Er ontstaat dus onderdruk in het potje (dat is dus wat wij kennen als vacumeren) Op het moment dat het verschil tussen de normale luchtdruk buiten de potjes en de lage druk in de potjes groot genoeg is, dan worden de deksels in feite gedrukt, en dan hoor je ze ploppen. Het is dus een goed teken! Als een van de potjes niet plopt, dan is er geen vacuum ontstaan en loop je het risico dat de inhoud sneller gaat bederven omdat er blijkbaar toch lucht (en dus zuurstof) in het potje is terecht gekomen. Ik raad je dan aan om dat potje opnieuw te koken en af te sluiten, of anders als eerste te consumeren, binnen 3-4 dagen maximaal, en in de tussentijd in de koelkast bewaren. Succes en eet smakelijk!! Toegevoegd na 3 minuten: Even een aanvulling: de deksels ploppen alleen als ze van metaal zijn, uiteraard. En ze horen nog een keer te ploppen bij het openmaken. Als je glazen potjes gebruikt met een glazen deksel en een rubber ring, dan zal je niets horen tijdens het afkoelen, maar je moet wel horen sissen als je aan de rubbers trekt om de potjes open te maken.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100