Kun je ook wokken zonder olie?

Hallo,

Ik wil vanavond gaan wokken. Maar is het noodzakelijk om olie gebruiken? Of is alleen wat wok saus, zout en peper
al voldoende voor de smaak?

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

De olie is bedoeld zodat de gerechten snel op hoge temperatuur dichtschroeien en koken; dat gaat niet met wat jij wilt; de temperatuur wordt niet hoog genoeg en het sausje is er niet voor.

Je kan een beetje bouillon ipv olie gebruiken(doet mijn moeder ook) Dan wordt het ook gaar. Niet teveel anders wordt het meer gekookt. Met saus kan je niet roerbakken,die gaat aanbranden op te hoge temperatuur.

Je moet wat olie gebruiken al is het maar voor het behoud van de wokpan. Ligt eraan wat voor materiaal die heeft, maar in veel gevallen kan een droge pan barsten gaan vertonen of scheurtjes. In elk geval moet je dan een beetje olie in de wok doen en je kunt de wok dan met keukenpapier insmeren. In dat geval is een lepeltje al genoeg, als je maar een vetlaagje hebt. Het vlees krijgt ook een lekkerder kleurtje omdat de olie hier ook voor zorgt. Een gekruide wokolie geeft ook nog eens een heerlijke geur en smaak aan de ingrediënten. Je kunt natuurlijk ook wat braadvet gebruiken als je niet van olie houdt, maar dit is wel wat vetter dan olie en olie kan heter bakken.

Als je begint met het bakken van spekjes (als dat past in je recept) komt daar genoeg vetstof uit om mee te wokken. Helaas verbrand dat wel snel dus echt wokken lukt alleen met vetstof met een zeer hoge verbrandingsgrens zoals rijstolie. En olie is voor het baksmaakje aan je gerecht en niet te vervangen door zout of iets anders.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100