Hoe komt het dat vla zo blubberig wordt als je het even laat staan?

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Als je vla zomaar laat staan, gebeurt er niks. Maar als je er al een hapje van hebt genomen, zijn er enzymen uit je speeksel in gekomen, die de verbindingen in de vla afbreken, waardoor die waterig en op een gegeven moment zelfs helemaal vloeibaar wordt.

dit komt omdat de emulgatoren die in de vla verwerkt zijn de werking verliezen onder invloed van warmte ,zuurstof en andere omgevingsfactoren,waarna de vla zich scheid in vaste delen en vloeistoffen,blubber dus.

De structuur van vla is opgebouwd uit zetmeel ('maizena') en carrageen (verdikkingsmiddel gemaakt uit zeewier). Als je een hap van de vla neemt, komen er enzymen (alfa-amylase) uit je speeksel in de vla. Deze enzymen breken het zetmeel langzaam af waardoor de vla dun en blubberig wordt. Het antwoord over emulgatoren is overigens complete nonsens. In reguliere vla zitten geen emulgatoren!

Als vla in contact is geweest met speeksel dan krijgt het een andere consistentie (vloeibaarder)!

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100