Hoe kan ik zelfgemaakte bitterballen/kroketten invriezen zonder dat ze aan elkaar vast vriezen?

Als je ze in een bakje stopt en je wil er een paar uit halen dan gaat dat niet omdat ze dan allemaal aan elkaar vast zitten. en als je ze per portie in zakjes stopt dan gaat dat nog niet goed omdat je natuurlijk niet die aan elkaar vast gevroren klomp in de frituur kan gooien. Wie heeft er ideeen??

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Leg ze eerst naast elkaar op een bakblik of platte vorm en laat ze zo aanvriezen in de vriezer. Zijn ze eenmaal hard en niet meer plakkerig kan je ze in een diepvriesdoos of zak doen om weer terug in de vriezer te leggen. Toegevoegd na 4 minuten: In feite doe je dit ook met aardbeien of andere kwetsbare vruchten. Wel enkele uren aan laten vriezen hè. Na een uurtje zijn ze nog te kwetsbaar.

In vershoudfolie wikkelen en niet tegen elkaar in het vriesvak leggen. tÍs wel veel werk.

apart inwikkelen met folie

Bij de diepvriesman die bij ons aan de deur komt haal ik ook wel eens kroketten o.id en daar zit een soort papier tussen de kroketten. Dus je kunt misschien iets met bakpapier proberen? Daar een strook van tussen de bitterballen/kroketten doen.

Bronnen:
m'n eigen brein

Bovenstaand zijn goede ideen. Maar als je nu aan elkaargevroren kroketten hebt, kun je de klomp met een harde klap op het aanrecht slaan, dan gaan ze ook van elkaar. Maar dit is een noodgreep.

Leg de voorgebakken en afgekoelde kroketten (of bitterballen of wat dan ook) los van elkaar (1 cm ruimte tussen) en onafgedekt op een metalen bakplaat (of second best, op een met aluminiumfolie afgedekte schaal), en stop ze in de vriezer enkele uren, het liefst de hele nacht. Door het gebruik van een metaal ondergrond wordt de warmte zeer snel afgevoerd, en doordat de kroketten onafgedekt zijn, drogen ze een beetje aan de buitenkant uit, waardoor ze straks veel minder de neiging zullen hebben om aan elkaar te plakken. Bewaar ze in een voor de vriezer geschikte plastic zak (andere soorten plastic laten lucht en vocht door), en zorg dat je zo veel mogelijk lucht uit het zakje haalt voordat je het dicht doet met een knop of een knijp. Dat voorkomt dat er vochtige lucht in het zakje komt, waardoor zich straks sneeuw vormt en de kroketten alsnog aan elkaar gaan plakken. Nog mooier is als je de kroketten in aparte zakjes bewaart, precies zo veel als je elke keer nodig hebt. Dan hoef je niet de zak telkens te openen, waardoor vochtige lucht erin zal komen. Dat is de beproefde methode dat ik bij héél veel industriële bedrijven heb zien toepassen, en wat ik zelf voor thuis heb gekopieerd... en het werkt prima! En als ze toch aan elkaar plakken, laat ze 2 minuten op het aanrecht. De kroketten blijven hard, maar de sneeuw wordt wat zachter, en dan kan je ze voorzichtig uit elkaar halen. In ieder geval nóóit als een grote klomp in de frituur doen. Eet smakelijk! Toegevoegd na 5 dagen: Lees aub de reacties (ook van mij), want het antwoord hierboven was niet meteen helder geformuleerd, terwijl ik het proces in de fabriek honderd keer heb gezien! Sorry!!

weet je wat ik altijd doe? nee? tuurlijk niet! daarom : zodra ik uit de winkel kom dan ga ik (thuis) het product direct in boterhamzakjes verdelen , of apart en dan in de vriezer , bestaat vast al jaren maar heb het zelf 1j geleden ontdekt! jajajaja wanneer wordt je slim?

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100