wat zit er in en hoe maak ik PANFORTE dessert ?

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Je hebt nodig; 125 gr.amandelen, 125 gr. hazelnoten, 375 gr. gedroogd fruit (rozijnen, dadels zonder pit, gekonfijte vijgen, citrusschilletjes) 125 gr. bloem, 1 lepeltje koekkruiden, 1 lepeltje kaneel, 150 gr. witte basterdsuiker, 100 gr. honing poedersuiker. Verwarm de oven voor op 180 graden C. (hete lucht 160). Smeer een ondiepe taartvorm in met gesmolten boter of olie en bedek de bodem en zijkanten met bakpapier. Rooster nu de amandelen en hazelnoten op een bakplaat in de oven en na zo'n 10 min. laten de velletjes los. Stort de noten in een schone doek en vouw de doek dicht om de noten heen en ga wrijven om de velletjes te verwijderen. Zet de oven 20 graden lager. Doe de schone noten in een kom en doe hier de gedroogde kleingehakte vruchtjes door. Zeef de bloem,koekkruiden en kaneel hierover. Laat in een steelpannetje de honing en de suiker bij laag vuur langzaam smelten terwijl je roert, tot de suiker is opgelost. Breng aan de kook, zet het vuur dan lager en laat en klein kwartiertje pruttelen 1 lepeltje siroop een klein bolletje wordt als je het in ijskoud water laat vallen. Roer nu de siroop met een metalen lepel door de notenmassa. verdeel het mengsel in de bakvorm en aak het met natte handen plat. Bak dan 30 min. en laat het in de vorm op een rooster afkoelen. Na het afkoelen kan je de koek het best in plasticfolie wikkelen en dan in alufolie om hem op een koele droge plek te bewaren, want de smaak wordt er alleen maar beter op. Bij het serveren bestrooien met poedersuiker en in punten verdelen.

1 pond gemengde noten (zoals amandel, hazelnoten en walnoten) Een handvol bittere amandelen 2 eetlepels gemengde specerijen, let er op dat er kaneel, koriander, nootmuskaat en gember in zitten 1 theelepel fijn gemalen peper 1 eetlepel cacao of 70 gram kookchocolade 1 kop suiker 1/2 kop honing 1 pond gemengd fruit, gedroogd en geconfijt door elkaar 1 - 1/2 kop bloem 1/2 kop poedersuiker Dit is een van die oude recepten waarover meerdere versies bestaanbetreffende de oorsprong. Maar zoals bij veel beroemde recepten komt het meestal neer op eenzelfde non die onder in een kast een aantal restjes vond, niet wist wat ze ervan kon maken dus allemaal tegelijk in de pan gooide en'presto': een beroemd recept werd geboren! Door de eeuwen heen heeft iedereen wel een beetje geexperimenteerd met de ingredienten waardoor er een aantal varieteiten zijn ontstaan waaronder de Panforte Nero (met chocolade) en de Panforte Margherita (genoemd naar de koningin) de meest bekende zijn. De noten en vruchten kunnen naar smaak en wat je in huis hebt worden gebruikt. Sommige recepten vragen om pijnboompitten en een stuk of 4 bittere amandelen en laten dan de hazelnoten en walnoten weg. Bij het gedroogde en geconfijte fruit mag je ook je fantasie loslaten. Wel zou ik wat geraspte citroenschil toevoegen. In plaats van de cacao kan ook kookchocolade worden gebruikt. Honing en amandelen zijn onmisbaar. Blancheer de noten en rooster ze daarna lichtjes. Maal de helft van de noten fijn samen met de bittere amandelen. Hak de andere helft van de noten samen met de pijnboompitten. Hak de gedroogde en geconfijte vruchten en vermeng alles in een grote schaal met de specerijen, de cacao en daarna met de bloem. Leg bakpapier in een ronde bakvorm van 24 of 30 cm doorsnee. De Panforte moet 1 tot 2 cm dik zijn. Doe de suiker, de honing en de chocola (als je kookchocola gebruikt) en een klein beetje water in een pan met een dikke bodem en breng langzaam aan de kook. Blijf voortdurend roeren met een houten lepel. Als het mengsel draderig begint te worden (test een druppel in koud water, als het hard wordt is het klaar) neem de pan van het vuur en roer het fruit en noten mengsel er doorheen. Giet het beslag nu in de bakvorm en stijk het glad met een natte lepel of mes. Bak in een voorverwarmde oven van 175 C. ongeveer 20-30 minuten. De panforte mag niet bruin worden. Als de panforte afgekoeld is bestrooien met poedersuiker. Je kan ook eventueel wat specerijen en cacao toevoegen aan de poedersuiker.

Bronnen:
http://www.dolcevia.com/nl/italie-culinair...

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100