Hét vraag- en antwoordplatform van Nederland

Is 5 min koken voldoende om zeevruchten te ontsmetten?

Ik heb diepgevroren zeevruchten gekocht in een kleine supermarkt, waar veel fout lijkt te gaan. Spullen over vervaldatum enzo.
Nu vertrouw ik niets meer van die supermarkt en heb de zeevruchten in kokende soep gedaan en dan nog 5 min laten doorkoken.
Zou dit voldoende zijn, moest het product niet goed bewaard zijn, om het onschadelijk te maken door ontsmetting?

Verwijderde gebruiker
11 jaar geleden
in: Koken
2K

Heb je meer informatie nodig om de vraag te beantwoorden? Reageer dan hier.

Het beste antwoord

Als de diepgevroren zeevruchten nog los van elkaar zitten, dan is de vriesketen niet zó lang onderbroken geweest dat ze ontdooid zijn geweest. In dat geval is het microbiologisch risico hetzelfde als bij enige andere supermarkt, omdat microbiologische ontwikkeling in principe pas bij temperaturen boven 0°C plaats vindt.
Mocht het een grote klomp ijs met daarin zeevruchten zijn geworden, dan is het product volledig ontdooid geweest en kunnen er grote microbiologische risico's zijn. In dat laatste geval zou ik ze niet meer eten, ook niet na verhitting. Er zijn diverse soorten micro-organismen die toxines vormen; deze toxines zijn in sommige gevallen hittebestendig dus na koken nog aanwezig en kunnen dan voor lichamelijke problemen zorgen.
(Lees meer...)
Verwijderde gebruiker
11 jaar geleden

Andere antwoorden (1)

Dat weet je eigen;nooit met diepgevroren spullen, of ze de hele keten goed zijn bewaard.

Als je zeevruchten bedorven zijn ruik je dat gauw genoeg. Langer koken is ook geen opite, want dan smaken ze nergens meer naar.
(Lees meer...)
Verwijderde gebruiker
11 jaar geleden

Weet jij het beter..?

Het is niet mogelijk om je eigen vraag te beantwoorden Je mag slechts 1 keer antwoord geven op een vraag Je hebt vandaag al antwoorden gegeven. Morgen mag je opnieuw maximaal antwoorden geven.

0 / 2500
Gekozen afbeelding