Is 5 min koken voldoende om zeevruchten te ontsmetten?

Ik heb diepgevroren zeevruchten gekocht in een kleine supermarkt, waar veel fout lijkt te gaan. Spullen over vervaldatum enzo.
Nu vertrouw ik niets meer van die supermarkt en heb de zeevruchten in kokende soep gedaan en dan nog 5 min laten doorkoken.
Zou dit voldoende zijn, moest het product niet goed bewaard zijn, om het onschadelijk te maken door ontsmetting?

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Als de diepgevroren zeevruchten nog los van elkaar zitten, dan is de vriesketen niet zó lang onderbroken geweest dat ze ontdooid zijn geweest. In dat geval is het microbiologisch risico hetzelfde als bij enige andere supermarkt, omdat microbiologische ontwikkeling in principe pas bij temperaturen boven 0°C plaats vindt. Mocht het een grote klomp ijs met daarin zeevruchten zijn geworden, dan is het product volledig ontdooid geweest en kunnen er grote microbiologische risico's zijn. In dat laatste geval zou ik ze niet meer eten, ook niet na verhitting. Er zijn diverse soorten micro-organismen die toxines vormen; deze toxines zijn in sommige gevallen hittebestendig dus na koken nog aanwezig en kunnen dan voor lichamelijke problemen zorgen.

Dat weet je eigen;nooit met diepgevroren spullen, of ze de hele keten goed zijn bewaard. Als je zeevruchten bedorven zijn ruik je dat gauw genoeg. Langer koken is ook geen opite, want dan smaken ze nergens meer naar.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100