Hoeveel korter moet iets in de oven als je kiest voor het maken van muffin's ipv een springvorm?

Ik heb een heerlijk recept voor een worteltjestaart (cake). Ik maak deze altijd in een springvorm en de cake moet dan 45 minuten in de oven.

Nu wil ik van het weekend ipv het deeg in de springvorm te storten het deeg verdelen over muffin-vormpjes en dus wortel-cake-muffins maken.

Ik kan me niet voorstellen dat de muffins dan ook 45 minuten in de oven zouden moeten.

Is er een soortement van formule om te berekenen hoeveel korter iets in de oven moet als de inhoudsmaat een factor kleiner is?

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Ik bak wel vaker wortel-gember muffins en die hebben toch ook zeker 20-25 min. nodig om gaar te worden. Muffindeeg is zwaarder dan cakedeeg en bevat meer bloem. Of wilde je cupcakes maken? Dan zijn ze meestal in 15-20 min. gaar. Een taart heeft allicht meer tijd nodig om gaar te worden. het is meer massa en duurt langer voor het bakpoeder volledig is uitgerezen. Hier enkele richtlijnen; Voor mini-cupcakes (1 volle eetl. beslag)zijn 60 cupcakes op een tray; 8-10 min. Voor standaard bakvorm (1/4-1/3 kopje beslag) 24 st.cc 18-20 min. Voor jumbo bakvorm (1/2-2/3 kopje beslag) 12 st. cc 20-22 min. Voor Kingsize bakvorm (net iets minder dan een kopje beslag) 6 cupcakes, 24-26 min. gebakken op 175 graden C. Zoals je ziet, hoe groter de vorm, hoe langer de baktijd.

Nee, dat moet je zelf ontdekken. Ik zet de wekker bij kleine cakjes altijd op 15 min en als ik ze dan nog niet mooi vind doe ik er net zo lang 2 min bij tot ik het wel goed vind. Ik zou niet uit durven gaan van een algemene formule, ook omdat het ligt aan hoe vol je de vormpjes vult etc. Ook gewone cake moet in sommige ovens langer of korter dan het recept.

Ik heb geen kant en klaar antwoord maar wel een tip: Als ik dat doe neem ik altijd een satéprikker en steek deze in de muffin als ik hem er goed uit vind zien. Als de sateprikker schoon uit de muffin komt, dat is hij goed. Zit er nog beslag of deeg aan, dan moet hij nog even! Als je meerdere keren een gaatje maakt: zorg dan wel dat het gaatje telkens ergens anders is. Door de warme lucht kan het beslag rondom het eerste gaatje snellen garen!

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100