Ik was online aan het zoeken naar recepten toen ik tussen de ingrediënten "kruidentuiltje" zag staan. Wat wil dit zeggen?

Ik weet het, stomme vraag, maar ik weet het echt niet.
En neen ik heb hier geen excuus voor...

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Stomme vragen bestaan niet :) Een kruidentuiltje is een stukje (thee)doek met daarin verschillende kruiden. Het wordt meegekookt zodat het smaak afgeeft aan het gerecht. Meestal bestaat het uit takjes peterselie, tijm en laurierblaadjes. Je kunt ze ook met een touwtje aan elkaar vastbinden. Het wordt veel gebruikt in soepen, sauzen en stoofgerechten

Bronnen:
http://www.huishoudplaza.nl/hhp_article_sh...

Misschien heb je hier iets aan: http://www.huishoudplaza.nl/hhp_article_show.asp?ArtID=1654&Art_Type=8&descr=Kruidentuiltje

Een bundeltje kruiden dat bestaat uit peterselie, tijm en laurier. Een kruidentuiltje wordt vooral gebruikt in soepen, sausen en stoofgerechten

Zie boven, maar als je tomaten gebruikt, is een takje salie erbij héérlijk.

Meestal is een kruidentuiltje een bosjekruiden dat wordt meegetrokken met de rest van de ingredienten, in een lapje of een theedoek (of een thee-ei, wil ook heel goed.) Meestal bestaat het uit peterselie, tijm en laurier en het wordt gebruikt in soepen, sauzen en stoofpotten. Toegevoegd na 1 minuut: Voor in soep gebruiken je ook veel de combinatie van wortel, ui, prei en selderij, maar dat wordt meestal in zijn geheel meegekookt en blijft onderdeel van de soep. Dat is bij een kruidenbuiltje dus niet het geval ; daar moeten de resten kruiden na bereiding weer verwijderd worden.

Bronnen:
Kookervaring

Kan het niet gewoon een kruidenBuiltje zijn? Dat het gewoon een typefout is?

Een kruidentuiltje zijn verse kruiden die in de bouillon van de soep meegetrokken worden. Ze geven zo wel hun bouquet (smaak) af, maar worden later verwijderd. Het moderne kruidentuiltje wordt niet in een stukje stof gedaan, maar je bindt de kruiden met een katoenen draadje tot een bosje. Als de bouillon getrokken is verwijder je kruiden. Volgens het woordenboek is het kruidentuiltje: "Een boeketje van tijm, peterselie of peterseliewortels en laurier om soepen, sausen en stoofgerechten smaak te geven". Je kunt het "tuiltje' ook zelf samenstellen. Voor het gemak heeft men ook een 'kruidenbuiltjes' op de markt gebracht. Dit zijn geen verse kruiden, maar is een soort theezakje met gedroogde kruiden.

Een kruiden tuiltje is een "gevonden" benaming waarschijnlijk afkomstig uit Belgie, en gebruikt in diverse huis, tuin en keuken kookboeken. De eigenlijke benaming moet zijn "Bouquet garni" , welke benaming in de professionele restaurant keukens gebezigd wordt. Bouquet garni Een bouquet garni is een bosje kruiden dat men gebruikt bij het maken van met name soep en stoofpotten. Het bosje is samengebonden zodat het gemakkelijk verwijderd kan worden. Een basis (origineel) bouquet garni bestaat uit takjes peterselie, een klein takje tijm en een laurierblad. Er kunnen allerlei kruiden aan toe worden gevoegd, zoals citroenschil, bleekselderij, salie, dragon, bonenkruid, kervel, rozemarijn of basilicum, enz. enz. afhankelijk van het gerecht.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100