Hoe maak ik gluten, gist- en lactosevrije brood op basis van zilvervliesrijst?

Hallo,

een kennis van mij heeft een broodmachine liggen en ik overweeg hem te kopen om zelf brood te maken...

Ik ben allergisch voor gluten en tevens lactose-intollerant.

Tot nu toe haalde ik mijn bron van koolhydraten uit zilvervliesrijst omdat ik zilvervliesrijst het best verdraag. Het is glutenvrij en ook gezond.

Ik was namelijk op zoek achter volkoren rijstbrood. Toen ik dit intikte op Google vond ik een interessant recept, maar hier en daar zou ik een aantal zaken willen veranderen en even loeren wat wel en niet mag uiteindelijk.

Bekijk alvast de ingrediënten even:

http://allrecipes.nl/recept/925/volkoren-rijstbrood.aspx

Voor alle duidelijkheid zal ik het hieronder ook even kopiëren:
===========
60 gr zilvervliesrijst
150 ml water
1 1/2 eetlepel olijfolie
200 ml warm water
400 gr broodmeel
2 eetlepels ruwe rietsuiker
1 theelepel zout
1 1/2 theelepel droog bakkersgist
===========

Wat ik vooral wil vervangen is dat broodmeel. Vooral omdat de koolhydraten (suikers) die erin zitten relatief hoog scoren in de tabel van glycemisch index.

Vraag 1) Mag ik broodmeel vervangen met bruine rijstmeel?

Vraag 2) Kan het kwaad als ik er totaal geen suiker aan toevoeg?

Vraag 3) Kan het kwaad als ik gist ook weglaat?

Voila, dit zijn mijn vragen, ik zal echt ontzettend dankbaar zijn moesten jullie mij verder kunnen helpen...

Groetjes,
Kuifje

Weet jij het antwoord?

/2500

suiker en gist kun je weglaten. idd zal het brood hierdor niet rijzen. zuurdesem kun je maken, zal kijken of ik dat kan vinden... ik beveel je ook aan lid te worden van de coeliakie vereniging - daar kun je ook leren koken volgens jouw intoleranties. Toegevoegd na 2 minuten: lidmaatschap (30 tot 35 euro p/jr) wordt soms vergoed door de zorgverzekeraar. Toegevoegd na 3 minuten: hier vindt je hoe je zuurdesem moet maken http://www.hitbitz.com/zuurdesem.htm Toegevoegd na 23 minuten: van bijv. boekweit-, rijst- of maismeel kun je ook zuurdesembrood maken. http://www.hitbitz.com/zuurdesemrecepten.htm

Bronnen:
http://www.glutenvrij.nl/page/Glutenvrij-l...
http://www.hitbitz.com/zuurdesem.htm
http://www.hitbitz.com/zuurdesemrecepten.htm
http://www.warenkennis.nl/graan/soorten.htm
https://www.glutenvrij.nl/page/Over-de-NCV...

gist is voor een luchtiger brood maar een ei kan ook en vitamine c tabletjes die je verkruimelt tussen twee theelepeltjes gewoon eerst een kleine hoeveelheid proberen hier gaat ook weleens wat verkeerd brood kun je ook prima maken zonder de bbm doe de ingredienten in een kom flink kneden met mixer met deeghaken even met de hand nakneden rijzen en na ongeveer een half uur nog even luchtig doorkneden en opnieuw laten rijzen de bak wel met plastic folie afdekken tijdens t rijzen zelf gebruik ik een ovenschaal met deksel dit op de bakplaat doen en in de voorverwarmde oven zetten gaat ook heel goed in een springvorm zonder bodem en op een velletje bakpapier pittig hoor gluten en lactose succes Toegevoegd na 1 minuut: spelt is dat niet iets?

Volgende produkten zijn van nature glutenvrij; Gierst, boekweit, rijst, maïs, soja, quinoa (geen graansoort maar de korrels worden wel zo gebruikt in de keuken, is erg gezond, veel mineralen en te verkrijgen in de reformwinkels) google het maar eens. Deze bovenstaande producten kan je dan ook gerust gebruiken ipv broodmeel. Een product bevat gluten als erop staat; tarwe, spelt, rogge, gerst, haver, kamut, tarwemeel, griesmeel, tarwemout, tarwebloem, zemelen, grutten, couscous, bulgur, seitan, roggemeel, roggebloem, havermout, havervlokken, havermeel, gort, gerstemoutbloem, parelgort,muesli, cruesli. De webwinkel 'organ' verkoopt ook glutenvrije broodmix. Zij hebben een ruim assortiment aan glutenvrije produkten. In de meeste recepten wordt droge gist gebruikt bij de bbm, maar er is ook glutenvrij meel waar het al door verwerkt is. Gist geeft luchtigheid en laat het brood omhoog komen.(rijzen). Zonder gist blijft het klein en plat en krijg je geen luchtige kruimelstructuur maar erg vast en compact brood. De suiker zorgt er ook voor dat het brood meer zal gisten. Het is als het ware het voedsel voor de gist. In sommige recepten wordt geen gist maar glutenvrij bakpoeder gebruikt. In dat geval moet je het deeg niet laten rijzen, maar zo snel mogelijk na toevoeging bakken. Glutenvrij deeg kan je beter niet voorprogrammeren in de bbm, het wordt een te stijve massa die de machine niet goed kan kneden. Ook is het aanbevolen om het deeg voor je het in de machine doet, direct na het afwegen samen met de droge ingrediënten met een garde los te kloppen of te zeven, om er lucht in te brengen. Zorg er ook voor dat je het zout en de gist niet met elkaar in aanraking brengt, doe het zout aan één kant in de bbm en de gist in de andere hoek. Bij contact met elkaar wordt het gist onwerkzaam.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100