Moet je zongedroogde tomaatjes eigenlijk weken voordat je ze gebruikt?

Ik las net in een recept over geweekte zongedroogde tomaatjes.

Toegevoegd na 6 minuten:
En dan heb ik het eigenlijk over die in een potje olie....

Weet jij het antwoord?

/2500

Als je ze wil gebruiken, kun je ze het beste weken in heet water voor ong. 10 minuten

Bronnen:
http://www.vegatopia.com/smf/index.php?act...

Die uit de potjes op olie hoef je niet te weken!!

Nee, de zongedroogde tomaatjes uit een potje olie kunnen direct gebruikt worden. Als je niet van vet eten houdt wel eerst goed uit laten lekken.

Punt is dat je heel veel soorten gedroogde tomaten hebt. Ik heb ze bijna allemaal gezien vanwege mijn werk, toen ik vorig jaar een monster van elk denkbare soort moest ophalen voor analyse in ons lab. De verschillen moet je vinden in hoe droog de tomaten zijn, en dat kan je meestal goed aflezen op het etiket: "gedroogd" (in het Italiaans 'secchi') of "half(ge)droog(d)". De droge tomaten zijn uiteraard harder, en die zal je bijna zeker moet weken. En het andere grote verschil is of ze in olie, in water (pekel), of zonder gietvloeistof verpakt zijn. Als je tomaten in olie hebt, dan zullen ze zeer slecht water opnemen, omdat het vet als een isolerende laag werkt (zoals de veren van een gans) Je zou dan heet water moeten gebruiken, en ik zou je dit niet aanraden, want dan verlies je heel veel smaak in het water. Je kan beter halfgedroogde tomaten in olie gebruiken, die al uit zichzelf mals zijn, en dan hoef je deze beslist niet te weken. Waarschijnlijk gaat je recept er van uit dat je gedroogde, niet in olie geconserveerde tomaten hebt. Dan is weken noodzakelijk. O ja, en een leuk weetje: denk niet dat alle zongedroogde tomaten in de zon gedroogd zijn en uit Italië komen (ondanks de beloftes op het etiket) De meeste komen uit Turkije, worden in hete lucht ovens gedroogd, en worden dan hooguit in Italië herverpakt zodat je de tekst op het etiket kan plakken "Product from Italy". Niets mis mee, hoor! Maar goed om te weten...

als je die op olie hebt hoef je deze idd niet te weken. als je daarentegen de droge variant hebt dan wel weken, maar niet in water maar in olie. dan behoud je de smaak het meest.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100