(Volkoren)pasta en aardappels (liefst met schil) zijn ZEKER NIET ongezonder. Rijst, ook volkorenrijst, heeft een hoge glycemische index, en is dus lang niet zo gezond als het op het oog lijkt. Zeker mensen die al diabetes hebben, moeten er mee oppassen.
De sausjes die je noemt bestaan inderdaad voor het grootste deel uit suiker. Maar in het kruidenvak kun je alles vinden wat je nodig hebt voor naar keus een aziatische, mediterrane of midden-oosterse smaak (niet kant en klaar) gewoon zelf mengen en met zo weinig mogelijk zout op smaak brengen.
Kookboeken, maar ook originele recepten op Internet kunnen je verder helpen. (Hier beginnen met recepten opnoemen is onbegonnen werk). Met een uitgebreid assortiment (verse en gedroogde) kruiden en specerijen, kun je alle kanten op. Experimenteren is zowat nog het leukste.
Om het echt lekker en ook wat smeuiiger te maken, kun je echter niet altijd om (suikerrijke) sausjes als sambals, ketjap, chili , curry of pesto en dergelijke heen. En zelf maken is ook niet altijd een optie. Maar mits met mate gebruikt, past dat best in een gezond, gevarieerd dieet.
Alle dagen rijst is misschien nog wel slechter dan (witte) pasta, (geschilde) aardappels en (witte) rijst met elkaar afwisselen, al is het maar vanwege de eenzijdigheid. Varieer dus ook aa, en wissel bijvoorbeeld ook eens af met brood of peulvruchten en dergelijke. Uiteindelijk : hoe gevarieerder, hoe beter. De truc zit hem uiteindelijk meer in HOEVEEL je eet, dan in WAT je precies eet. Eet minimaal 50 % groente, maximaal 25 % vlees (liefst vaak mager), en vervang eventueel wat koolhydraten (niet alle) door groente ; dan zit je vol EN aan de gezonde kant.