Hoe zorg ik dat de kaas in een fondue goed smelt en geen klont wordt?

Weet jij het antwoord?

/2500

Door de juiste kaas te kiezen en een goede kaasfonduepan te gebruiken.

Rustig verwarmen op een laag vuurtje, blijven roeren en witte wijn gebruiken om de kaas als het ware in op te lossen. Op een 1/2 pond kaas ongeveer een glas. Dus wijn in de schaal laag pitje, geraspte kaas bij een rustig roeren.. Niet laten koken... Succes.

Alles hierboven en... roeren in de vorm van een 8.

Rustig verwarmen. Het vetgehalte in de kaas is bepalend bij welke temperatuur de kaas vloeibaar wordt en hoe dik de vloeistof wordt. Wijn toevoegen om de kaas minder dik te maken.

Neem een pan met dikke bodem, zet hem op het vuur en doe hierin een laag droge witte wijn. Pers hierin een teentje knoflook uit en breng de wijn +look aan de kook. Voeg een flinke hand geraspte kaas toe aan de kokende wijn en roer hem door de wijn met een houten lepel en blijf roeren tot hij gesmolten is. Zo voeg je steeds weer een pluk kaas toe en blijf steeds roeren, ook goed over de bodem van de pan. Als alle kaas gesmolten is, doe je er het sap van een citroen bij en roert het erdoor. Nu roer je een beetje maizena aan met wat van de wijn of wat ook lekker is, een scheutje jenever of wodka. Roer dit door de fondue en nu is hij goed gebonden. Rasp er wat peper/nootmuskaat bij en giet de paninhoud over in een caquelon, zo'n aardewerken kaasfonduepan die je met een doorgesneden knoflook teentje hebt ingewreven. Zet hem op de rechaud en smullen maar! Ik heb het recept ooit gezien op het filmpje bij mijn bron. Kijk eens hoe het stap voor stap wordt gedaan en uitgelegd. Wij hier vinden hem heerlijk. Ik doe er zelf nog wel eens blokjes ham en champignons door. Is ook erg lekker! Toegevoegd na 5 minuten: Wel de vlam laag zetten als je begint de kaas te smelten, vergat ik even te vermelden.

Bronnen:
http://www.youtube.com/watch?v=rwd4ZLsXqic

Zoals met alle sausen op basis van kaas, moet het het iets binden. Dit kan bij kaasfondue het beste met maizena.

De kaas moet niet fijn geraspt worden maar behoorlijk grof. Dat voorkomt dat het een dikke klont wordt.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100