Kan ik hier een satemarinade van maken?

Ik dacht net bij de winkel dat ik er alles nog wel voor in huis had, maar nee dus, want ik heb oa geen laos en ketoembar. Hoewel misschien ook wel onder een Nederlandse naam?

Ik heb nog:

uien (rode en gewone)
knoflook
ketjap (asin en manis)
sambal (oelek en badjak)
bruine suiker
djahe
korianderblad
kurkuma
rode peper
gedroogde citroengras

Ik heb nog wel veel meer kruiden en specerijen, maar die ik heb genoemd lijken mij het meest oosters of geschikt voor een marinade. Kan iemand mij hier mee helpen? Ik heb nl nog nooit zelf sate gemaakt.

Toegevoegd na 5 minuten:
O ja, en ook nog een pot verse selderij

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Ketoembar is gemalen korianderpoeder. De allerlekkerste satemarinade gaat zo; Je hebt nodig; 85 cl. ketjap manis 2 eetl. limoensap (of citroensap) 2 eetl. wodka of cognac 1 eetl. plantaardige olie 2 theel. ketoembar 2 theel.djinten (= gemalen komijn) 4 theel. fijngeh. knoflook 4 theel. fijngeraspte gember ( djahe = gemberpoeder) 2 theel. geraspte limoenschil (citroenschil) 1 theel. zout. Een fijngesnipperd uitje kan er ook bij, maar die stukjes vind ik altijd zo verbranden als je ze in de pan grillt. Ik zou zeggen, als je een tafelgrill of ovengrill hebt, dan kan het wel. Ik doe het meestal zo, op bakpapier vlak onder de grill. Houd je alles ook relatief schoon, want het papier gooi je weg.

Er zijn heel veel manieren om sate te maken. Ik maak die van mij op basis van pindakaas en ketjap (10:1). Per 1 kilo pindakaas gebruik ik 2 uien. Eerst de uitjes snipperen en aanfruiten, dan de pindakaas in de pan, als de pindakaas lekker smeuig is, de ketjap erbij. Dan ongeveer een bolletje knoflook en 2 eetlepels sambal. Heel simpel maar oh zo lekker! Om de sate wat zachter te maken kan je ook 50 gram geraspte kokos toevoegen. Toegevoegd na 1 minuut: Om op je vraag terug te komen: Het moet te doen zijn, misschien wordt het geen sate marinade, maar gebruik gewoon wat jij lekker vind. Je kan er ook honing bij gebruiken.

ketoembar is korianderzaad, ik vermoed dat de smaak anders is dan korianderblad. Er is niet één vast recept voor marinade, met wat je hebt kun je t wel maken. Wel zou ik alleen zoete ketjap nemen en (als je hebt) een beetje citroensap of je citroengras kneuzen en erbij doen. Laos kun je vervangen door een beetje gember(poeder). Leuk is ook om het satevlees aan de sereh (citroengras) te rijgen, het neemt dan een beetje de smaak over en het staat leuk.

Marinade voor saté Ingrediënten: Ketjap zoet of zout 1 1/2 teentje knoflook scheutje gembersaus of djahe tl sambal snufje zout (indien zoete ketjap) Bereiding: Pers of hak de knoflook, en meng alle ingrediënten. Pas de ketjap aan de hoeveelheid vlees. Het lekkerst is het als je het vlees een dag van tevoren marineerd.

Ik weet niet of je ketjap in huis hebt maar maak dan een ketjapsaus: 1 ui 1 thl. sambal 3 eetl. ketjap manis sap van halve citroen 1thl, goela djawa of bruine suiker zout Snij de ui heel fijn Los de goela djawa of bruine suiker op in wat heet water Voeg alle ingrediënten bij elkaar en laat het min. een uurtje staan. ********************** Of een simpele pindasaus: halve pot pindakaas 1 fijngesneden ui 1 uitgeperst teentje knoflook scheutje ketjap 1 dl Kokosmelk ( hoeft niet) water grote thl. sambal bruine suiker, 2thl. halve citroen en wat zout Meng alles goed door elkaar tot een gewenste dikte, doe als laatste de citroen erbij. Maak het al roerend warm op het vuur/kookplaat Laat het niet koken, want dan word hij 'korrelig' ************************ Ketoembar = koriander Laos = een kruidenwortel

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100