waar komt de naam progrestaart vandaan (schuimtaart)?

Weet jij het antwoord?

/2500

Er is een klein verschil tussen een progrestaart en een schuimtaart. In de progrestaart worden naast eiwit en suiker bloem en fijngemalen noten toegevoegd. Het zou kunnen dat het woord progressie betrekking heeft op het opbouwen van de taart. Laag na laag wordt aangebracht, er zit een stijgende lijn in.

Progrestaart is een soort schuimtaart maar het verschil tussen progres en schuim is dat in progres naast eiwit en suiker ook bloem en/of maizena en noten toe worden gevoegd. En schuim is alleen eiwit met suiker. Die schuim/progresbodems zorgen er dus voor dat het een 'progres' taart is. Progres staat voor voordering, vooruit gang.

De progresstaart bestaat niet uit deeg maar beslag. Men begint met eiwitten stijf te kloppen waaonder een deel suiker toegevoegd wordt. Bij de juiste taaiheid wordt er weer suiker toegevoegd en dit wordt verder opgeslagen. Tot poeder gemalen gedroogde amandelen, suiker, een beetje bloem en vanille wordt er op het laatst door gespateld. Door de hoge temperatuur van de oven, gaat het vocht uit het beslag in damp over en zet de aanwezige lucht uit. Deze processen zorgen voor een volumeuitbreiding en vandaar de naam. Progress is zoveel als uitbreiding, vergroting, vermeerdering. Het beslag zet uit en vergroot of vermeerdert zich en dit heet 'progress'.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100