Hoe maak je krokante oliebollen?

Ik heb een paar jaar geleden oliebollen gehad die een krokante buitenkant hadden (En hielden: Ook na een paar dagen). Hoe krijg je dat voor elkaar? Wat zit er voor speciaal ingredient in? Ze waren wel gewoon gefrituurd?

Weet jij het antwoord?

/2500

Ik heb ontdekt dat mijn oliebollen altijd heerlijk luchtig en krokant zijn doordat ik het eiwit apart stijf klop en dit door het bloem, gist en eidooier belag heen spatel. Ik doe eerst de bloem (500 gr.) in een wijde kom, de lauwe melk (½ l.) roer ik in een schaaltje aan met de gist ( 30 gr.)en roer dit door de bloem. Dan roer ik er de eidooiers door (2 eieren bij 500 gr. bloem). In een schone 'vetvrije' kom klop ik de 2 eiwitten samen met 2 el. suiker en een snufje zout stijf en schep dit met een spatel door het beslag. Ik vind het lekker om er een vanilestokje in uit te schrapen, maar je kunt er ook een andere vulling door doen natuurlijk, alleen ervoor waken dat je de luchtigheid eruit roert. Laat het nu op een tochtvrije warme plek rijzen onder een uitgeknepen natte theedoek. Hierdoor voorkom je dat er een 'huidje' op het beslag komt. Laat een uur rijzen, in elk geval niet minder dan 3 kwartier. Zorg dat je een goede olie hebt, zoals arachideolie en maak hem niet heter dan 180 graden. Steek nu met 1 lepel die je even in een schaaltje olie gedoopt hebt, kleine bolletjes van het beslag en deponeer ze rustig in de hete olie met behulp van een 2de lepel. Bak ze nu tot ze goudbruin zijn en vanzelf in de pan omdraaien. Dan zijn ze namelijk gaar van binnen.

RECEPT GROOTMOEDERS OLIEBOLLEN Voor het beslag: •1 kg. bloem •1 liter lauwe melk •80 gram gist •80 gram (zachte) boter •50 gram witte basterd suiker •20 gram citroensap •10 gram zout •3 eieren Voor vulling: •75 gram krenten •200 gram rozijnen •200 gram appels (goudrenetten) Voor de decoratie •Veel poedersuiker Voor het bakken: •zonnebloemolie Bereiding: • Laat de krenten en de rozijnen een paar uur wellen in lauw water • Snijdt de appels in hele kleine blokjes. • Doe de rozijnen en krenten in een vergiet en laat goed uitlekken • Los de gist op in de lauwe melk • Doe de bloem in een grote kom en maak een kuiltje in het midden • Doe de boter en suiker in het kuiltje en meng voorzichtig de melk door de bloem totdat een mooie gladde massa ontstaat. • Voeg het citroensap, de appels, de krenten en rozijnen toe, dan als laatste het zout • Roer alles nog even goed door elkaar • Laat het geheel nu ongeveer 60 minuten op kamertemperatuur rijzen Een paar tips: • Let erop dat de kom echt heel groot is, anders rijst het deeg over de rand heen. •Dek het deeg af met een schone theedoek •Olie verwarmen tot 175° •Gebruik een ijschep of een soeplepel om het deeg uit de kom te scheppen •Bak niet te veel oliebollen in 1 keer •Als ze mooi goudbruin zijn, uit de pan halen en op keukenpapier uit laten lekken •Zorg dat de olie niet heter wordt dan 175°, anders worden de oliebollen van buiten te snel bruin, en van binnen zijn ze nog rauw. Leg ze op een mooi bord en bestrooi ze met HEEEEL VEEEEEL poedersuiker

Bronnen:
http://www.leerwiki.nl/Oliebollen_en_appel...

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100