Ik heb ontdekt dat mijn oliebollen altijd heerlijk luchtig en krokant zijn doordat ik het eiwit apart stijf klop en dit door het bloem, gist en eidooier belag heen spatel.
Ik doe eerst de bloem (500 gr.) in een wijde kom, de lauwe melk (½ l.) roer ik in een schaaltje aan met de gist ( 30 gr.)en roer dit door de bloem. Dan roer ik er de eidooiers door (2 eieren bij 500 gr. bloem).
In een schone 'vetvrije' kom klop ik de 2 eiwitten samen met 2 el. suiker en een snufje zout stijf en schep dit met een spatel door het beslag. Ik vind het lekker om er een vanilestokje in uit te schrapen, maar je kunt er ook een andere vulling door doen natuurlijk, alleen ervoor waken dat je de luchtigheid eruit roert.
Laat het nu op een tochtvrije warme plek rijzen onder een uitgeknepen natte theedoek. Hierdoor voorkom je dat er een 'huidje' op het beslag komt.
Laat een uur rijzen, in elk geval niet minder dan 3 kwartier.
Zorg dat je een goede olie hebt, zoals arachideolie en maak hem niet heter dan 180 graden. Steek nu met 1 lepel die je even in een schaaltje olie gedoopt hebt, kleine bolletjes van het beslag en deponeer ze rustig in de hete olie met behulp van een 2de lepel. Bak ze nu tot ze goudbruin zijn en vanzelf in de pan omdraaien. Dan zijn ze namelijk gaar van binnen.