Hoe kan je geklopt eiwit eten zonder risico's?

Hoe doen ze dat in de fabriek voor b.v. bavarois of negerzoenen? of in restaurants, is het daar echt rauw eiwit (met kans op salmonella besmetting)?

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Helaas, bavarois kun je helemaal niet maken van verhit eiwit wat een onzin zeg! Hoe de fabrieken het doen? Simpel, die bestoken eierbeslag gedurende 5 seconden met een magnetronbuis en dat kun je zelf in je eigen keukenmagnetron natuurlijk ook wel. Plaats eerst een half glas water in de hoek: anders kan de buis ontploffen want die moet "ballast" hebben en dan gedurende 15 seconden op de hóógste stand kun je vaatdoekjes, pikkende trui of inderdaad jouw eierbeslag in een niet-metalen kommetje plaatsen en de microgolfstraling doodt binnen seconden alle ongerechtigheid.

Dat is gepausteriseerd eiwit, oftewel het eiwit wordt verhit tot een bepaalde temperatuur waardoor salmonella uitgeschakeld wordt. Dus het is inderdaad "rauw" eiwit. Gepausteriseerd eiwit kun je kopen bij Hanos. Volgens mij kun je die niet kopen in de gewone supermarkt. Toegevoegd na 4 minuten: Gepausteriseerd eiwit ziet er overigens uit als gewone rauwe eiwit. Dus net so vloeibaar en dezelfde kleur.

Geheel zonder risico , dan is mijn antwoord heel kort: vrijwel nooit! ;) Als je beseft dat elk (NL) ei dat Salmonella bevat ongeveer 0,03% kans hierop bevat, want neerkomt op ca. 1 op de 4000 (ongepasteuriseerde) eieren dan is de kans op ziek worden al wel zeer klein nietwaar? Maar voor mensen die echt weinig weerstand hebben, dus verzwakt zijn , of bejaarden die 'gewend' zijn aan flink doorgekookt of gemalen voedsel, die zijn hier meest gevoelig voor. Normaal en de meeste gezonde mensen krijgen via contact met tal van bacteriën wel contact en dan zijn ze minder gevoelig voor die echte salmonella infectie. Wel dan soms een een dagje 'aan de dunne' en wat misselijk, maar is dan dag later ook weer over ;) Om dan toch die kleine kans uit te sluiten hieronder paar tips... Van een kok die ik ken en werkte in een keuken van een verzorgingstehuis o.a, hoorde ik over het gebruik van eiwitPOEDER ipv rauwe eiwitten. http://www.koekjeshoek.be/2011/11/eiwitpoeder-waarom-en-hoe-gebruik-je.html Of bij de horeca groothandels kan je nog steeds gepasteuriseerd eiwit kopen en zelfs het bewerkelijke zelf-maken is nog een optie ;) Dit heb ik zelf niet geprobeerd, dus kan je niet vertellen of dit een juiste vervanger is, maar voor bepaalde doelgroepen mogelijk wel iets veiliger... Zelf ALS ik al eens bv een bavarois of tiramisu maak, gebruik ik kakelverse eitjes die we hier direct halen van de boer in de buurt! In de afgelopen 25 jaar is er gelukkig nog niemand ook aar een "beetje ziek"geworden van mijn culinaire brouwsels :) Bronnen: eigen ervaring en o.a http://www.gezondnu.nl/vragen/voeding/artikel/421/rauwe-eieren

Wat vaak gedaan wordt: eerst eiwit kloppen en als hij mooi stevig is heel voorzichtig gesmolten (door hitte) suiker toevoegen.

door het verhitten dood men de salmonella bacterie . vanaf 38 °c dood je de bacterie. Als je zelf koorts hebt is ga je ook boven de 37°c , zo beschermt je lichaam zich en vernietigd het de bacterien die in je lichaam zitten. Zo gaat het ook met bijna alle voedsel.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100