Prijsverschil spliterwten en diepvrieserwten?

1kg spliterwten is meer dan 1kg diepvrieserwten omdat er geen water meer in is. Hoeveel water moet je toevoegen aan spliterwten om ze terug 'vers' te krijgen?

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Het is een totaal maar dan ook totaal verschillend product, al zijn het van origine dezelfde boontjes van dezelfde plant. Van spliterwten kun je beslist geen doperwten maken (wel hele lekkere erwtensoep), en van doperwten maak je geen spliterwten (al is doperwtensoep, hoewel totaal anders van smaak, ook heel lekker). Als je spliterwten lang genoeg weekt om ze hun originele vochtgehalte terug te geven heb je trouwens geen mooie ronde knikkertjes meer, maar pulp, omdat spliterwiten onvliest worden ; het buitenste velletje is er af. Pel maar eens een doperwt ; zit ook alleen maar een soort puree in. Uitstekend geschikt om soep van te maken dus, maar voorweken is daarvoor eigenlijk niet nodig. Peulvruchten bestaan (vers) trouwens als snel voor 50 % of meer uit water, dus een kilo zou je zeker in een liter moeten weken om ze hun oorspronkelijke vochtgehalte terug te geven. Maar sappig vers worden ze ECHT niet meer.

1 kilo blijft 1 kilo. (wat u ook wilt wegen) Erwten of bonen zet u meestal onder water om ze te weken.

Diepvries erwten zijn kort voorgekookte doperwten. Spliterwten komen van dezelfde plant maar worden later geoogst, vandaar dat ze een stuk droger zijn. Spliterwten een nacht in het water zetten voor je ze gebruikt. Maar even' vers' als de doperwten zal je ze dus nooit krijgen.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100