Hoeveel droge spliterwten voor ca. 4 liter erwtensoep?

Ik wil morgen erwtensoep maken zoals mijn moeder dat altijd deed. Ik weet voor de rest wel wat ze er altijd doordeed, alleen niet hoeveel spliterwten ze dan gebruikte. Ik heb dezelfde soeppan als wat zij altijd had, en die is 4 liter. Hoeveel droge spliterwten ben ik dan nodig? Het moet wel stevig zijn, maar ook weer niet dat je het met een vork moet eten. Ik week ze uiteraard nog voor.

Toegevoegd na 5 minuten:
Ik lees net in een ander antwoord dat ze niet hoeven te weken, maar ik wil het dus dan wel doen zoals zij dat altijd deed.

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Ik neem altijd een zakje van 500 gr. en maak daarvan 5 liter stevige erwtensoep waarin je lepel blijft staan de volgende dag. Ik doe er namelijk ouderwetse hamschijf en varkenspootjes in, samen met een stuk zuurkoolspek en de botten en het vet hiervan laten de soep geleren. Met name botten geven een soort gelatine af. Ik doe er ook veel prei en knolselderij in en blokjes aardappel. Op het laatst plakjes rookworst en versgehakte bladselderij. Ik hoef zelden op smaak te maken, want de smaak is altijd goed. Ik heb nooit gemerkt dat er te weinig erwten inzitten.

Ongeveer 630 gram voor 4 liter. Meer als je het steviger wilt maken. http://www.coquinaria.nl/recepten/bouillons/erwtensoep.htm

8oo gram, voor lekkere stevige soep.

Bronnen:
http://www.fourlangwebprogram.com/fourlang...

1 derde van de hoeveelheid water. spliterwten nemen tot 3 maal toe hun eigen volume als ze weken in water !!!!

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100