Wat houdt de kookterm 'quichon' in?

Waarschijnlijk heb ik het helemaal verkeerd geschreven, het is dan ook een term die ik op televisie alleen maar anderen heb horen uitspreken, dus ik heb ook geen idee hoe het geschreven wordt helaas.

Ik kijk de laatste tijd vaak naar een kookprogramma waar in de deelnemende koks op de kwaliteit van het bereide voedsel worden beoordeeld. Vaak wordt er dan door de jury het woord 'quichon' (of -fonetisch; kiesjon) genoemd wanneer het vlees of de vis wordt beoordeeld. De zinsnede 'Ah, de quichon van het vlees is(...)'

Iemand enig idee wat de topkoks hiermee bedoelen?

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Het Franse woord voor 'bakken' is 'cuisson'. Het komt van het werkwoord 'cuire' (bakken) en als zelfstandig naamwoord wordt dit cuisson. Temps de cuisson du pain= baktijd voor brood, Cuisson au micro-ondes= het bakken in de magnetron. Onder de cuisson van een gerecht wordt de structuur na het bakken bedoeld. Niet alleen van het vlees, maar ook de groenten bijv. De groente structuur heeft een goede 'cuisson' als het niet tot pap gekookt is of niet te rauw is. Het moet dus voor een bepaald gerecht een bepaalde knapperigheid of juist zachtheid hebben, dit ligt aan het recept dat erbij hoort. Hetzelfde geldt voor vlees. zoals een goede roastbeef behoort te zijn, mag het vlees niet te lang gebakken worden, maar ook weer niet te kort. Hij moet warm van binnen zijn en mals/sappig. Als je hem dus precies goed bakt, dan heb je een goede cuisson.

Het woord dat je zoekt is (neem ik aan) 'quison', dus je zat er niet zo heel ver vanaf. ;) Het woord wordt gebruikt om de bereiding aan te geven, zoals bijvoorbeeld in jouw zin: "Ah, de bereiding van het vlees is.." Het wordt 'bereiding' dekt echter niet de volledige lading heb ik het idee, maar het komt een aardig eind in de buurt. Toegevoegd na 3 minuten: Met dank aan Arf: Het woord is inderdaad 'cuisson', ook koks op internet hebben moeite met spellen. ;) http://www.culinairkookboek.nl/kooktermen/cuisson

Het is inderdaad de bereiding van het vlees. Maar als aanvulling: niet op het kruiden van het vlees maar op het bakken. Dus doorbakken, medium, rood.

Mate van gaarheid van een ingrediënt. Verschillende gerechten en verschillende bereidingswijzen vragen om verschillende cuissons van dezelfde ingrediënten. Een stukje wortel heeft bij een roerbakgerecht bijvoorbeeld een andere ideale gaarheid dan in een stoofgerecht. Het begrijpen en beheersen van cuissons is een van de moeilijkste, maar belangrijkste stappen op weg naar het worden van een goede kok.

Dan bedoelen ze de juiste garing van vlees of vis

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100