Is er een verschil in bewaartijd tussen een gekookt en een ongekookt ei?

Beiden in schil en bewaard in dezelfde koelkast.

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Jazker, de bewaartijd van een gekookt ei is ongeveer een dag. Door het koken wordt de schaal poreus en is de natuurlijke bescherming tegen bederf van het ei verloren gegaan. Een ongekookt ei kan je koel (buiten de koeling) gedurende weken bewaren. De THT datum staat op de verpakking. Toegevoegd na 2 minuten: NB. Ik ben niet helemaal juist. Ik vind zelf een gekookt ei dat een dag oud is niet zo lekker meer, maar je kunt gekookte eieren ook enkele dagen bewaren in de koeling, tot maximaal een week volgens onderstaande bron. De THT datum van ongekookte eieren is meestal een maand. Daarna zijn ze ook nog wel houdbaar overigens. Ze zijn een week na de leg het lekkerst. Toegevoegd na 3 minuten: Ik ga er vanuit dat je met bewaartijd de houdbaarheid bedoelt. Toegevoegd na 7 minuten: Harold McGee, schrijver van het boek 'Over eten en koken', denkt dat het met name die zuurgraad is, die de versheid van het ei bepaalt. Door het stollen van de eiwitten tijdens het koken van de eieren verandert die zuurgraad. In het ei ontstaan dan allerlei verbindingen. Zo gaat het eivlies kleven aan het eiwit. Deze verbindingen en klevingen zorgen er voor dat het ei maar beperkt houdbaar is. De schaal van het ei is ook van belang voor de houdbaarheid. Door het koken, maar zelfs door het schoonwassen van een ei met een natte doek wordt deze beschermlaag aangetast. Het ei wordt poreus waardoor bacteriën de kans krijgen het ei binnen te dringen. Een hard gekookt ei kun je dan ook het beste een aantal dagen gepeld onder water bewaren.

Bronnen:
Harold Mc Gee - Over eten en koken
http://kook.rubriek.nl/eten&drinken/hoe_la...

Nee daar is geen verschil in. Als je een gekookt ei een week bewaart duurt dat net zo lang als een ongekookt ei. Namelijk 7 dagen.

Jazeker. Een ongekookt ei is wekenlang houdbaar, zoals je kunt zien aan de houdbaarheidsdatum op de doos. Gekookte eieren zijn echter maar enkele dagen houdbaar. Ik maak vaak gevulde eieren als voedzame snack voor 's avonds, waarbij ik de gehalveerde eieren apart bewaar en het prutje dat ik van de eierdooiers maak in een ander plastic bakje. Dan zijn ze na 4 dagen nog prima op smaak, maar met een dag of 5 à 6 ziet het er niet zo lekker meer uit en vind ik het niet verstandig om het nog te eten. Als je gekookte eieren in de schil bewaart, krijgt het eigeel al snel een zwarte rand. Dat is op zich niet schadelijk, maar ziet er weinig aantrekkelijk uit en komt m.i. de smaak ook niet ten goede. Vandaar dat ik ze liever niet in de schil bewaar, maar de eieren pel en het eigeel verwijder.

oke "som"maakt het nu allemaal te ingewikkeld, hier even een simpele uitleg koken maakt steriel. dwz dat een bewaar tijd altijd word geteld vanaf de laatste bereiding, dwz dat als je een ei vandaag koopt en meteen kookt, blijft het nog 3 dagen goed als je het pelt en in een afgesloten bak onder water bewaard maar als je hem bewaard tot de laatste dag van de datum op het ei, en dan kookt, verleng je de datum weer met 3 dagen, dit is dan ook de uiterste houdbaarheid van het ei houd bij ieder eiwit houdend product 3 dagen na bereiding aan, dan zit je altijd veilig onder bereiding valt het compleet verhitten tot minimaal 1 minuut boven 70 graden en compleet is kern temperatuur niet de buitenkant

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100