Waarom drijven sommige balletjes in de soep, terwijl sommige op de bodem blijven liggen?

Vanavond soep gemaakt. Het viel ons op dat de helft van de gehaktballetjes drijft, de andere helft op de bodem ligt. Zelfde gehakt, zelfde soep. Waarom?

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Als het water waarin je de balletjes laat garen aan de kook is, smelt het meeste vet uit de balletjes. Bij sommige zit er inderdaad vet dat niet smelt, dat vet is gehard en compact. Maar het kan ook een klein stukje kraakbeen zijn, dat heeft nl bijna dezelfde neiging als vet. Dat balletje blijft dus drijven en het vetvrije balletje zakt naar beneden.

Misschien zijn die balletjes niet goed gaar.

Waarschijnlijk is het vet gehalte in de balletjes die drijven iets hoger.

Dat kan te maken hebben met de samenstelling van het gehakt. Als er nou teveel vet in zit, zullen de balletjes gaan drijven. Als je magere rundergehakt zou gebruiken, blijven ze niet drijven, maar zakken ze door het weinige vet.

Door de dichtheid? Als het ene balletje net iets luchtiger is dan het andere balletje, zal het luchtigere balletje meer drijven dan het andere.

Omdat de ene helft compacter was dan de andere ofwel de balletjes zijn door meerdere personen gemaakt (gok ik) en de ene maakte ze compacter dan de andere. Die met meer lucht (minder compact) blijven drijven.

Misschien ook door de dichtheid die je zelf creëert, als je een balletje heel dicht in elkaar rolt, kan de dichtheid / volume groter zijn dan die van het water / de soep. Als je hem losser rolt, zal het volume kleiner zijn, en blijft hij wel drijven.

Sommige balletjes leren al heel jong zwemmen.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100