Hoelang is zelfgemaakte mayonaise in de koelkast houdbaar?

Weet jij het antwoord?

/2500

Er zitten rauwe eieren in, dus ik zou het maximaal een week bewaren.

Als je iets citroensap hebt toegevoegd kan het zeker 2 weken gekoeld goed blijven. De smaak gaat wel achteruit. Zelfs na een paar dagen wordt het al minder lekker. Heerlijk he, echte verse zelfgemaakte mayo!

officieel moet je het na 3 dagen weggooien, vooral door de rauwe eieren. ik zou het dan zowiezo niet meer aan anderen geven.

Zelfgemaakte mayonaise is een olie-in-water emulsie Het vetgedeelte bestaat uit olie. De houdbaarheid hiervan wordt verkort door blootstelling aan zuurstof, licht, warmte, enz. Deze elementen zorgen ervoor dat de vetstof oxideert, oftewel ranzig wordt. Daarom bewaren we een geopende pot mayonaise afgesloten in de koelkast, om dit proces te verlangzamen. Het "water"gedeelte bestaat uit voornamelijk eigeel en azijn. De emulgator, het eigeel, omgeeft de vetdruppeltjes, de azijn vult de ruimte tussen de druppeltjes op. Dit azijn zorgt er met zijn zuurgraad voor dat bacteriën zich moeilijk tot niet kunnen voortplanten, en zorgt voor garing van de eiwitten. Aangezien dit beter gebeurt bij hogere temperatuur is het voor je mayonaise het beste deze de eerste 1 á 2 dagen bij kamertemperatuur te bewaren, om de houdbaarheid te verlengen, en de smaak beter te laten ontwikkelen. Als hij dan nog niet op is, bewaar je het restant in de koelkast. Je kunt de mayonaise nog een week bewaren, ook als je ongepasteuriseerd eigeel hebt gebruikt, maar het lekkerst is hij vers, bij kamertemperatuur. Olie (zeker olijfolie) zet je immers ook niet in de koelkast, omdat dit ten koste gaat van de smaak en de kwaliteit.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100