Welke nootjes kan je gebruiken in plaats van pijnboompitten?

Ik wil wat vaker vegetarisch eten en in vegetarische recepten komen vaak pijnboompitten voor. Alleen moet je met die pitjes erg uitkijken, aangezien ze d.m.v. een chemisch proces ontveld worden. Sommige mensen houden er een wekendurend smaakdefect aan over.

Weet jij het antwoord?

/2500

Ongezouten cashew, Gestampte walnoot,

Je zou stukjes walnoot kunnen gebruiken, amandelschaafsel of gehakte macadamia's. Maar als je erachter kan komen waar de pijnboompitten vandaankomen, dan is dat ook een oplossing. Het zijn namelijk de Chinese pijnboompitten die voor de bittere smaak kunnen zorgen. Bij de Europese zou dit niet moeten gebeuren. Overigens heb ik dat één keer meegemaakt; geruim een maand was ALLES wat ik at en dronk bitter - heel smerig! Zelf neem ik het risico niet, ik koop ook geen Europese pijnboompitten meer.

In onze natuurvoedingswinkel verkopen we ook pijnboompitten, het is voor mij nieuw dat het zo slecht uit kan vallen qua smaak. Lijkt me heel vervelend inderdaad! Maar zonnebloempitten kan ook heel goed hoor en is veel goedkoper. Of kleingestampte rauwe noten, mjammie! Kijk maar eens rond in de notenschap van een natuurvoedingswinkel, genoeg keuze. Eet lekker :-)

Als je de Europese pijnboompitten gebruikt zul je geen smaakproblemen ondervinden en kun je deze gewoon gebruiken. In onderstaande link staat beschreven wat de juiste pijnboompitten zijn en je geen bittere smaak bezorgen. Uit eigen ervaring kan ik je vertellen dat enige dagen na het consumeren van de 'verkeerde' pijnboompitten alles maar dan ook werkelijk alle bitter smaakte. Dit heeft bijna twee weken geduurd en schijnt te maken te hebben met de werking van de enzymen in je mond. Google maar eens op bittere smaak in de mond + pijnboompitten.

Bronnen:
http://www.sochicken.nl/lichaam/bittere_sm...

Er is inmiddels onderzoek naar gedaan wat de vieze smaak veroorzaakt na het eten van pijnboompitten. Het blijkt dat enkele Chinese pijnboompitten smaakafwijkingen veroorzaakt. Niet alle Chinese soorten maar met weet nog niet precies uit welke regio de vieze komen.Het blijkt geen schadelijke stof te zijn. Men was eerst bang voor zware metalen maar het lijkt te worden veroorzaakt door de hoeveelheid triglyceriden die hierin voorkomt.Deze stof is niet schadelijk. Pijnboompitten uit Europa hebben geen invloed op de smaak. Deze soort is ook langer en dunner dan de Chinese(deze zijn boller en ronder). De Europese kun je dan ook met een gerust hart eten. Erg lekker zijn ook gehakte en geroosterde pistachenootjes door de sla. Ik heb zelfs wel eens een handje studentenhaver door de keukenmachine laten hakken en door de sla gedaan, ook dit is erg lekker. Heb je een stevige sla met appel, kaas en rode kool, dan is gerooosterde gehakte walnoot een perfecte combi. Tja, noot is noot en de meeste soorten kunnen gewoon door de sla, maar door de Chinese schotels vind ik zelf de pinda's alleen lekker.

In plaats van pijnboompitten kun je (gepelde) zonnebloempitten gebruiken. Je kunt ze roosteren in een droge koekenpan of niet, net wat je lekker vindt.

De smaak is natuurlijk anders maar ik gebruik graag walnoten, pompoen- en zonnebloempitten in diverse gerechten en in mijn brood.

Ja dat klopt, je kunt bijv. heel lang met een bittere smaak in de mond lopen. Je kunt bijv. fijnhakte walnoten gebruiken!

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100