was het bier in de middeleeuwen ook voorzien van koolzuur?

ik weet dat in de middeleeuwen, bier als alternatief werd gebruikt ipv water, omdat het water meer bevuild was dan het bier. maar dronken ze dood bier, of bier met bubbels?

Weet jij het antwoord?

/2500

Ja. De stappen in het brouwproces waren in de middeleeuwen hetzelfde als tegenwoordig. De brouwer nam granen en bewerkte die tot mout. Het mout werd gemalen en samen met een smaakmaker, bijvoorbeeld hop, in water gekookt. De brouwer voegde daarna gist toe aan dat kooksel en liet het een tijdje staan. De gist zette de suikers uit het gemoute graan om in alcohol en bubbeltjes (koolzuur). Het resultaat: bier.

Bronnen:
https://bierhistorieleiden.nl/brouwen/

Soms wel, maar hoe dan ook vaak veel minder. Dat lag aan de gebruikte technieken, gebruikte gisten, of dat men zelf geen gist toevoegde, maar spontane gisting liet plaatsvinden. Tegenwoordig wordt na het brouwen en/of tijdens het bottelen allerlei technieken toegepast om koolzuur beter te behouden, of er weer aan toe te voegen. Bron1 "Koolzuurverzadiging onder druk In professionele brouwerijen wordt de nagisting uitgevoerd in gesloten vaten waarbij de druk in het vat via regelbare ventielen oploopt tot een ingestelde druk (meestal 0,3 - 0,4 bar). Hierdoor krijgt het bier een gewenste hoeveelheid koolzuur zonder dat er koolzuur toegevoegd hoeft te worden. Tevens wordt het koolzuur daardoor beter gebonden. Door middel van tegendruk wordt voorkomen dat er koolzuur ontwijkt bij het overpompen en bottelen...... Koolzuurverzadiging bij atmosferische druk Anders dan de professionele brouwers voeren wij amateur-brouwers de navergisting altijd uit onder atmosferische druk. Wij hebben simpel weg niet de apparatuur om het bier gecontroleerd onder druk te brengen en te houden. In de regel laten we het bier helemaal uitgisten en voegen dan bij het bottelen een gecontroleerde hoeveelheid suiker toe.... " Bron2 "Spontane gisting De spontane gisting is een manier van gisten. Bij gisting wordt een fermentatieproces op gang gebracht waarbij suiker (koolhydraat) omgezet wordt in ethanol en koolstofdioxide aan de hand van wilde gisten. Als men wort / most een tijdje aan de open lucht blootstelt komen er natuurlijke gistculturen in zoals Brettanomyces.; deze zullen dan de suikers in alcohol omzetten. Anders dan bij "normale" gisting waarbij men met gekweekte giststammen werkt is er nauwelijks controle over welke gisten in het bier/wijn aan het werk gaan. Ook zijn de natuurlijke gisten minder efficiënt waardoor veel suikers en andere smaakcomponenten in het bier/wijn achterblijven. Doordat dit bier in open vaten gist kan het koolzuur ontsnappen en is dit bier "plat"." Bron 3 "Het bier van toen kan je niet vergelijken met wat we tegenwoordig aangeboden krijgen. Het was plat, donker en werd voornamelijk uit houten bekers gedronken." === Dus hoewel er altijd koolzuur ontstaat tijdens de bereiding van bier, was het maar de vraag hoeveel hiervan je uiteindelijk in je bierglas aantrof. De meeste bieren zouden we plat of dood noemen.

Bronnen:
https://www.hobbybrouwen.nl/artikel/koolzuur.html
https://nl.wikipedia.org/wiki/Spontane_gisting
https://blog.fieroponsbier.be/post/1085443...

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100