Kan je minderjarig drank bestellen?

Voor een school project ga ik onderzoeken hoe makkelijk het is om minderjarig drank te bestellen. Ik vroeg me dus af of je minderjarig drank kan bestellen.

Weet jij het antwoord?

/2500

Bij ieder vermoeden van jonger dan 18jaar dient een legitimatiebewijs gevraagd te worden. Als de kassamedewerker te maken heeft met een groepje jongeren die drank koopt zal hij of zij zeker vragen naar legitimatiebewijzen als er maar één persoon tussen zit die jonger dan 18jaar wordt geschat. Krijgt de kassamedewerker namelijk te maken met een groep jongeren dat drank wil kopen dan moet er aan de gehele groep neen verkocht worden. Om zich goed aan de wet te kunnen houden hebben alle supermarkten onderling afgesproken dat aan iedereen onder de 25 jaar een legitimatiebewijs dient te tonen als daar in verband met alcoholverkoop om gevraagd wordt. Stel er staat een ouder persoon in de rij die alcoholische drank wil afrekenen dan mag zij dit weigeren als zij een vermoeden heeft van wederverstrekking. Stel een minderjarige ziet kans zich te legitimeren met de Id-kaart van een ander. Wil hij achteraf aantonen dat drank kopen voor minderjarigen dus mogelijk is dan zal deze minderjarige een proces-verbaal krijgen wegens het plegen van het strafbare feit identiteitsfraude. Het uitvoeren van zulk een schoolproject kan later ook als uitlokking gezien worden door de verkopers die er met open ogen ingelopen zijn. De afgelopen jaren zijn kassamedewerkers dermate voorgelicht en getraind dat het bij normale omstandigheden, dus zonder trucs en bedrog niet makkelijk is voor minderjarigen om alcohol te kopen. Bestellen kan altijd, maar onder normale omstandigheden krijgt u het niet mee. Dit zal zeker blijken uit uw onderzoek.

Bronnen:
http://www.naar18jaar.nl/informatiebronnen...
https://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/a...

(Aannemende dat je met drank, alcohol houdende drank bedoelt en met bestellen, bestellen op afstand bedoelt, dus bij een webshop bestellen) Ja dat kan, en gezien de onderzoeken de afgelopen jaren, zal het ook vast een paar keer lukken. De truc is vooral om de zwakke plek op te zoeken en veel te herhalen. Uiteindelijk zal het altijd een keer lukken. https://www.biernet.nl/nieuws/minderjarigen-kopen-online-makkelijk-alcohol http://www.rtlnieuws.nl/nederland/minderjarige-bestelt-sterke-drank-gewoon-via-social-media Pas wel op: Kopen of verkopen, het is strafbaar Het is strafbaar wat de verkopers doen: de verkopende partij kan een bestuurlijke boete krijgen. Ze overtreden artikel 3 (illegaal uitoefenen van het slijterbedrijf) artikel 20 (drankverkoop aan een minderjarige) van de Drank- en Horecawet. Boete 2 x 1360 = 2720 euro. Maar ook de jongeren die de drank kopen zijn strafbaar: voor jongeren onder de 16 jaar 45 euro. Voor 16 en 17 jarigen is de hoogte van de boete 90 euro. Ook in de winkel (hoewel je vraag daar niet op gericht lijkt) is het nog steeds mogelijk: http://www.rtlnieuws.nl/nieuws/binnenland/minderjarig-en-alcohol-kopen-zo-makkelijk-het Toegevoegd na 14 minuten: https://www.rijksoverheid.nl/actueel/nieuws/2016/07/05/naleving-leeftijdsgrens-alcohol-en-tabak-beter-over-de-hele-linie Toezicht internetverkoop alcohol centraal De naleving van de leeftijdgrens alcohol op de verkoop via internet is >ronduit slecht<. Veel bedrijven werken regio overstijgend, het toezicht op deze branche is dan ook lastig voor gemeenten. Daarom gaat Van Rijn bekijken hoe het toezicht op dit punt kan worden verbeterd. Verder vindt dit jaar de evaluatie van de Drank- en Horecawet (DHW) plaats. Hieruit kunnen eventueel extra maatregelen voortvloeien. Een ander makkelijk doelwit zijn de sportkantines zoals eerder te lezen in het stuk.

Je mag als je nog geen 18 jaar bent geen drank bestellen. Maar er zijn altijd slimme vogels die een ander boven de 18 jaar laten bestellen. Intussen is men bezig met een wet om een boete aan de castelijn te geven als het toch gebeurt.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100