Waarom is het glas van een champagnefles veel zwaarder dan het glas van een wijnfles?

als je ze beiden optilt (leeg) dan is het glaswerk van een champagnefles veel zwaarder en dikker.

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Omdat een champagnefels meer binnen moet houden dan alleen vloeistof. De bubbels in de champagne bestaan uit koolzuurgas, en dat wil eruit. Daar kan een flinke druk op staan. Kijk maar eens wat er gebeurt als zo'n fles geschud wordt en de dop gaat eraf.

Dat komt door de druk van het product in de fles.

De druk in een fles champagne is twee keer zo groot als in een autoband, ongeveer 6 Bar. Indien de champagne in een normaal wijnflesje zou zitten, zouden er door de druk de grootste ongelukken kunnen gebeuren. Het wegploppen van de kurk kan dan al hard aankomen.

De fles maken ze steviger, zodat er bij tijd en wijle, bij het dopen van een schip, een hoogwaardigheid bekleed(st)er, goed voor aap kan staan, bij het niet kapot kunnen gooien van de fles tegen de boot;-)

Champagne is een mouserende wijn waarbij door gisting CO2 onstaat in de fles die voor het bubbelend effect zorgt. Vaak wordt wat extra suiker toegevoegd (likeur) om het gistingsproces te versterken. Door dit proces kan de druk, afhankelijk van de soort champagne, oplopen tot wel 6 bar. Een normale wijnfles kan deze druk niet weerstaan en dus worden de champagneflessen wat dikker (sterker) gemaakt. Oppassen dus geblazen. Proost.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100