Wat geeft karnemelk zijn apartesmaak?

Niet echt iets wat ik graag drink... Just asking it.

Weet jij het antwoord?

/2500

De melkzuurbacterien die melksuikers omzetten in melkzuur. http://nl.wikipedia.org/wiki/Karnemelk

Zowel stoffen die erin zitten, als stoffen die niet erin zitten, als je karnemelk vergelijkt met gewone melk. Karnemelk ontstond als restproduct na de productie van boter: de melk werd eerst licht aangezuurd door de aanwezigheid van natuurlijk aanwezige melkzuurbacteriën, daarna geklopt, en toen kreeg je boter en de karnemelk) Karnemelk is daarom zuur (vanwege de ontstane melkzuur), een beetje ziltig (al het zout blijf achter in het waterige gedeelte), en is niet romig en zacht op je tong omdat de eiwitten samenklonteren vanwege de zuurte. De uitgesproken smaken worden tevens niet afgevlakt door de aanwezigheid van vet, zoals in de melk (immers, het vet verdwijnt in de boter), dus kan je dat nog meer proeven. Tegenwoordig wordt karnemelk grootschalig gemaakt op basis van magere melk waaraan melkzuurbacteriën, suiker en andere stoffen worden toegevoegd. Het prinicpe blijft gelijk, maar het product is iets minder "vriendelijk" van smaak. Zelf vind ik karnemelk trouwens ook niet lekker, maar vanuit een technologisch oogpunt is een buitengewoon interessant product!

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100