Spanje heeft een heel doorzichtig systeem. Daar hebben ze gewone jonge wijn (zonder houtrijping of heel weinig), dan de crianza (met hout- en flesrijping), dan de reserva (met nog meer hout- en flesrijping) en tenslotte de gran reserva (met meer flesrijping).
Het allermooiste van de Spaanse wijnen is dat je ze in principe kunt drinken als ze op de markt komen. De producent bewaart ze dus voor je, totdat je ze kunt drinken.
Bovenstaande geldt voor wijnen die een Officieel Erkende en Berschermde Herkomstbenaming hebben (D.O.)
Ik weet trouwens niet wat je precies met "vroeger" bedoelt, maar in Spanje worden al honderden jaren wijnen en ook kwaliteitswijnen gemaakt.
De Fransen zijn commercieel veel slimmer geweest ... Spanje timmert eigenlijk pas goed aan de weg sinds Franco dood is. Tot die tijd bleef al het lekker uit Spanje steken bij de Pyreneeën.
Afijn, er valt veel, héél veel te vertellen. Maar dat kan ik onmogelijk allemaal hier kwijt.
Kijk maar eens op www.vinos-de-espana.nl