Als men het over een bakje koffie heeft, zegt men vaak "Een bakje troost" waar komt dit vandaan?

Ik hoop dat jullie mij dit kunnen vertellen. Tot nu toe, niemand die het weet.

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Als jij naar iemand toegaat om je hart uit te storten, omdat je verdrietig bent. Dan is de kans groot dat ze je een kopje koffie aanbieden om tijdens het bakkie er over te praten, je wordt tijdens/met de koffie getroost dus dan heb je een bakkie troost.....

Naar mijn mening zijn het de werkzame stoffen in koffie die je een opbeurend, troostend gevoel geven.

Troost wordt hier gebruikt in de betekenis van 'iets dat verkwikking of lafenis biedt'. Door de cafeïne in koffie word je weer helder en fris, en je lest er de dorst mee.

Bronnen:
http://gtb.inl.nl/iWDB/search?actie=articl...

Koffie (met name de cafeïne) zorgt voor een opwekkend effect. Het volksdrank nummer 1 is geworden. Het heeft bier van de eerste plaats verstoten. Bier werd daarvoor vooral gedronken omdat het veiliger was dan water dat in die tijd ernstig vervuild was. Dat moet wel een hele verandering geweest zijn. Eerst vooral aan het bier (hoe dronken waren ze in die tijd?) en daarna aan de koffie (hoe nuchter was iedereen opeens?) Toegevoegd na 3 minuten: Correctie: Het is volksdrank nummer 1 geworden. Ik denk dus dat het alleen te maken heeft met de werkzame stoffen die het bevat. Toegevoegd na 10 minuten: Het heeft ook te maken met de humor van een bepaald deel van Nederland. Niet overal is het standaard, maar het wordt vooral in Amsterdam (?) zo genoemd. Het heeft ook met de taal te maken. In andere delen van Nederland hebben ze het niet over bakje troost. Het is dus gewoon een regionaal woordgrapje.

In het verleden bestonden er veel meer producenten van genotmiddelen, thee, koffie en tabak, dan tegenwoordig. Van Rossem, een Rotterdams bedrijf, werd gesticht als koffiebranderij in 1755. Een van de merken die de firma verkocht was 'Troost', hoewel bekender door de tabak dan door de koffie. Het is heel goed mogelijk dat het begrip 'troost' gekozen is voor die koffie en tabak maar eveneens dat 'bakkie troost' weer afgeleid is van dat vroeger tamelijk bekende merk.

Bronnen:
http://www.stichtingbvho.nl/index.php?page...

het heeft te maken met een koffiebranderij die Troost heette

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100