Zit er in een glas pils en een glas jenever even veel alcohol?

Ik kreeg deze vraag op mijn theorie-examen voor rijbewijs B. Het was een 'Ja' of 'Nee' vraag.

Weet jij het antwoord?

/2500

Ja, een glas pils is namelijk groter dan een glas jenever. Ook al zit er minder alcohol in de pils, je drinkt er meer van dus per glas is het even veel.

Ja, er zit even veel alcohol in! Het percentage alcohol van jenever is hoger, maar het glaasje is ook kleiner, dus blijft de hoeveelheid alcohol hetzelfde. Voorbeeld: 15 procent van 100 ml. = 15 ml (alcohol) 7,5 procent van 200 ml = 15 ml (alcohol)

Het antwoord is Ja. Elke dranksoort kent een gebruikelijke hoeveelheid, ook wel standaardglas genoemd. Hoe hoger het alcoholpercentage, hoe kleiner het glas. Sterke drank schenk je daarom in een kleinere hoeveelheid dan bier of wijn. Het maakt dus niet uit of je dus jenever, wijn of bier drinkt. Je krijgt dezelfde hoeveelheid alcohol binnen.

Als de glazen even groot zijn (dus bier en jenever hetzelfde volume heeft) dan zit er veel meer alcohol in het glas jenever.

In een standaard glas jenever (35% , 4 cl) zit evenveel alcohol als in een standaard glas bier ( pils, 5%, 25 cl) Globaal gezien zou er in een standaard glas voor bier, wijn, sterke drank even veel alcohol moeten zitten. Maar, de standaard glazen zijn erg klein. Voor bier is dat 250 ml, voor wijn 100 ml en voor sterke drank 40 ml. Vooral die 100 ml voor wijn is erg klein, je krijgt in de HORECA vrijwel altijd veel meer in je glas en bovendien is het alcohol percentage in wijn erg variabel, tussen 9 en 15 %. Ook in bieren varieert het alcoholpercentage behoorlijk, tussen de 0,5 en meer dan 10%. De vraag is goed gesteld, omdat er over jenever en pils gesproken wordt, maar als de vraag was of er in een glas jenever en een glas bier evenveel alcohol zou zitten dan zou deze vraag niet te beantwoorden zijn met ja of nee, omdat het ene bier het andere niet is. Maar waarom zou je ook eigenlijk gaan rekenen over hoeveel je mag drinken als je nog moet rijden. Gewoon geen alcohol 8 uur voor je gaat rijden, dat is voor iedereen het makkelijkste en veiligste, tenzij je erg veel gedronken hebt, dan kun je beter 24 uur wachten wil je reactie en inschattingsvermogen weer op normaal niveau zijn.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100