Wat is het maximale alcoholpercentage van wijn?

ik heb witte wijn gezien van 4%, 7.5% en ook van 11%. ik vind die 11% best veel voor een wijntje. is dit ook echt hoog of bestaan er wijntjes met nóg meer alcohol?
en zit er daarbij verschil tussen witte en rode wijn in?

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Het alcoholpercentage in wijn kan oplopen tot max. 17%, terwijl dat vroeger rond de 13% lag. De oorzaak waarom het gemiddelde alcoholniveau stijgt, is: • De druiven worden later geplukt. • Volle wijnen zijn in de mode. • De opwarming van het klimaat. Druiven die later geplukt worden zijn rijper en bevatten meer suiker waardoor het alcoholniveau in de wijn toeneemt. Er zijn ook wijnen boven de 17%, maar hier is extra alcohol aan toegevoegd, denk aan diverse sherrysoorten die een alcohol percentage tot 21% kunnen hebben. Toegevoegd na 3 minuten: Wijn moet trouwens minimaal 8% alcohol bevatten, anders mag het niet eens wijn genoemd worden.

Het maximum voor 'gewone' wijn is 15%. Boven dit percantage heet het versterkte wijn.

ik heb een poolse collega en die vertelde dat er in rusland wijnen zijn met 40 procent alcohol

11% is eigenlijk heel normaal voor een wijntje, vrij licht zelfs. 7,5% is al een zéér lichte wijn, en ik kan me niet voorstellen dat 4% - anders dan bij speciale 'light' wijnen - überhaupt voorkomt. Het maximale alcoholpercentage voor wijn is hier 15%. De verschillen in alcoholpercentage zitten niet zozeer in rode of witte wijn, maar in het suikergehalte van de druiven, en of de gisting kunstmatig wordt gestopt. Een druif met een laag suikergehalte maakt nooit een heel sterke wijn, omdat er minder suiker wordt omgezet in alcohol. Een druif met een hoog suikergehalte kan potentieel zorgen voor een wijn met een hoog alcoholpercentage, maar als de gisting kunstmatig wordt gestopt, wordt niet alle suiker omgezet in alcohol, dus is de wijn zoeter en minder sterk. Heeft de druif een hoog suikergehalte (o.a. afhankelijk van de zon), en wordt de gisting niet kunstmatig gestopt (de gisting stopt dus pas als de suiker op is), dan krijg je een wijn met een hoog alcoholpercentage.

Het maximale voor een wijn is 17% dan is het nog een destilaat. Daarboven wordt het een sterke drank. Als je zelf wijn maakt kan je zelf onder het gistingsproces en het overhevelen het gehalte meten. Een zoetere druif (de Boskoop) krijgt bij het gisten een hoger percentage als een zuurdere. Dit kan je ook nog manipuleren door zelf suiker toe te voegen in de wekflessen onder het gisten. Als dat proces afgelopen is zeker geen suikers meer toevoegen. Hiermee kan je het alcoholpercentage opschroeven naar hogere sferen dus boven de 17%.

Alcohol ontstaat door vergisting. Gist zet suiker om in bijv. 50% koolzuurgas en 50% alcohol. Als het alcoholpercentage zo'n 16-17% bereikt sterft de (wijn)gist. Het maakt dan niet uit of de wijn wit of rood is. (Bron: Zelf wijn maken door C.J.J. Berry ISBN 90-215-9801-9)

Door natuurlijke gisting kan men enkel 14-15% alcohol creeren. Daarboven gaan deze bactieren dood en kan men enkel door toevoegen van alcohol of destileren het percentage verhogen (maar dan mag het geen wijn meer heten). Belangrijk is het suikergehalte van de witte of rode druif. Op zich zit er geen verschil tussen rood en wit, hoewel de witte wijnen veelal net wat lichter zijn dan de rooie.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100