waar zorgt gist voor in bier?

Weet jij het antwoord?

/2500

Gisten zijn schimmels die aan het bier worden toegevoegd om er alcohol in te laten komen. Die gisten voeden zich met de koolhydraten in het bier. Nu vraag je je waarschijnlijk ook af waarom bier dan maar 4.9 zeg 5% alcohol hebben. Dit is omdat de gisting wordt stopgezet. Bij wijn bijv gaat het gistingsproces net zo lang door totdat de gistcellen zichzelf met hun eigen alcohol vergiftigen. Daarom zit er in wijn ook meer alcohol

Bronnen:
Biologieles:P

Nadat de wort is afgekoeld, wordt gist en lucht toegevoegd. De toevoeging van lucht is noodzakelijk voor een snelle vermeerdering van de gistcellen die voor hun reproductie zuurstof nodig hebben. De vergistbare suikers uit de wort worden tijdens deze hoofdgisting omgezet in alcohol, koolzuurgas en smaakstoffen. De niet vergistbare suikers zorgen uiteindelijk voor de smaak van het bier. Na de eerste gisting wordt het bier jongbier genoemd: een tussenproduct met weinig smaak en nauwelijks koolzuur. Pas tijdens de tweede gisting, de nagisting, krijgt het bier een krachtige smaak. Deze nagisting vindt plaats in gesloten kuipen (het lageren) of in de fles. Hierdoor kan het koolzuur niet ontsnappen. Na het nagisten in tanks wordt het bier gefiltreerd en eventueel gepasteuriseerd, waardoor de gistcellen afsterven. Het bier wordt vervolgens, eventueel onder druk met extra kooldioxide, in flessen of fusten gedaan.

Bronnen:
http://www.midgaard.be/topics/Biofood/Biob...

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100