Eigenlijk is het ook wel vreemd. Je bestelt tenslotte ook geen Mora kroket, of een Aviko friet. Waarom bij bronwater het merk er ineens wel toe doet is wel apart.
en hoe weet je dat zo zeker? het mag nl. niet. maar spa rood is bijna een soort naam geworden (lees: ingeburgerd als)..terwijl het gewoon een merknaam is. dat is ook het geval met aspirine bijv.
Spa is een algemeen begrip geworden voor water. Spa rood daarmee voor water met prik. Vaak hebben restaurants, lunchrooms, cafés, etc. water van een bepaald merk. Dat lijkt dan inderdaad vaak op Spa, maar is net iets anders.
In de horeca wordt niet altijd het merk Spa verkocht, maar bijvoorbeeld Sourcy of iets anders.
In Nederland wordt de merknaam Spa echter vaak gebruikt als soortnaam voor bronwater. Dat neemt niet weg dat men eigenlijk zou moeten vragen: "Is Sourcy ook goed?".
Als je specifiek Coca Cola bestelt, vraagt men vaak wel of het ook Pepsi mag zijn.
Dat is net zo iets als 7up bestellen bij macdonald en sprite krijgen, het is gewoon.
Het is een citroen/limoen drankje met bubbels.
zo is spa dus gewoon een ander naam voor water met bubbels.
Ik heb hetzelfde als ik Spa groen bestel, dan kijken ze me soms vreemd aan. Dan wordt het óf 7up of Sourcy. Vaak verkopen ze niet alle merken, dan moet je het doen met een andere variant. Ik maak er nooit een punt van, ben het al gewend dat het zo is.
In aanvulling op wat de anderen al opsomden krijg je in een aantal horecagelegenheden een glas kraanwater waar via de tapinstallatie wat koolzuur doorgejast is. Hoewel flessenwatertjes uit Bunnik uit dezelfde bron afkomstig zijn als het kraanwater in Midden-Nederland vind ik dat aan belazerij grenzen als je om Spa vraagt. Hoewel ik zelf thuis wel zo mijn bubbelwater maak.