Waarom spreken Hollanders van een 'bak(kie)' koffie?

Fransen, Limburgers, Duitsers.... hebben het over een tas koffie. Hoe komen Hollanders aan een 'bak' / 'bakkie' koffie? Naast dat ik het erg lelijk vind, kan ik het ook niet verklaren. En hoe komen ze aan het woord 'leut'?

Weet jij het antwoord?

/2500

gewoon een naam voor een grote mok. en bak koffie. belgen gebruiken bierbak voor wat hier bierkrat is. en ja een tas?? daar stop je spullen in, en doe je aan je rug of aan je heup....daar drink je geen koffie uit. ja ik kom uit ZH en ik vind dat weer een raar woord. Toegevoegd na 56 seconden: dat klinkt voor mij als: doe me maar een rugzak koffie xD.

Omdat tas hier natuurlijk iets totaal anders is, en het idee kofie uit een tas te drinken nogal een lullig plaatje oplevert. Maar uit bakkies dronken we vroeger de koffie (en de thee) wel zeker ; het type schaaltje waar we nu nog graag toetjes uit eten rond, ondiep en zonder oor. Vermoedelijk vinden we in het grootste deel van Nederland (want 'tas' heb ik buiten Duitsland en België inderdaad nog nooit in het openbaar gehoord, tenzij als grappig bedoeld germanisme) 'bakkie' het beste informele woord voor een kop koffie. Al heb ik niet in hele Nederland gewoond, het wordt in elk geval van Noord- en Zuid Holland tot Twente en daarboven gebruikt. Maar er is geen wet die zegt dat dat perse moet ofzo hoor, je mag ook gewoon een kop(pie) koffie drinken. Leut slaat natuurlijk rechtstreeks op het vele ouwehoeren (leuteren) dat tijdens het koffiedrinken pleegt te gebeuren. Toegevoegd na 2 minuten: Zie ook http://taaladvies.net/taal/advies/vraag/770/ Tas voor kopje is gelukkig nog geen ABN.

Altijd leuk die foute benaming van Hollanders Hollanders wonen in de provincie noord en zuid Holland, De rest zijn we samen allemaal Nederlanders. Ergo: Elke Hollander is Nederlander. Maar niet elke Nederlander is Hollander. maar goed. Een bak of bakje koffie, is een "mok"koffie bakkie is een beetje verbastert platter Nederlands. Bak spreekt voor zich. Een Bak, mok of kop Een Tas is bij ons een zak waar je spullen in kan dragen. En een plastic tas koffie drinkt moeilijk.

emigranten nemen hun taal mee en leren nederlands dat is moeilijk om te leren dus mengen hun talen met het nederlands en daarom die gekke woorden

misschien door de plaatselijke dialecten en lang geleden hadden de meeste mensen geen kopjes? maar ge-kleide bakjes, maar dat is heeeeeeel lang geleden

Vroeger dronken de werklui uit een bak of kom i.p.v een kopje. Als je dus uit een grote kom dronk werd het ook bak genoemd, net als de Fransen de koffie, op het platteland, uit een "boule", een kom of bak, drinken. Die boule is trouwens zo groot als voor ons een ontbijtschaaltje voor cornflakes (ervaring van afgelopen zomer)

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100