Waarom zijn LED-lampen zo duur?

Ze gaan natuurlijk langer mee, maar het is nogal een investering!

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Ledlampen zijn niet veel ingewikkelder dan spaarlampen, de leds zijn niet duur, de fabrikanten pogen de te behalen winst door de hoge verkoopprijs gelijk af te romen.. Inmiddels heb ik mijn huis vrijwel volledig verlicht met -zelf geimporteerde- ledlampen. Dat voldoet prima omdat ze geen opwarmtijd hebbem. Vervelend is wel dat eerst veel oude, laagrendementleds in lampen gezet worden (oude voorraad) en pas over enige jaren de nieuwe generatie leds vrij zullen komen. Deze leveren tot 200 LUMEN per watt (warm wit) Dat betekent dat je met een lamp van 5 Watt een 75 -100 Watt gloeilamp naar de kroon steekt. Overigens is het lichtspectrum van moderne leds veel BETER dan die van spaarlampen , die zelf maar enige kleurbanden weergeeft (meestal 4 soms 5) terwijl leds het hele spectrum kunnen pakken. Toegevoegd na 17 minuten: De ledtechniek in de huidige ledlampen loopt ongeveer 4 jaar achter op de nieuwste generaties, was toen 70 lumen voor een 3 Watt led normaal , nu komt een 1 Watt led op 100 lumen en geeft een 3 Watt led al rood de 300 lumen licht, wat voor veel toepassingen al voldoende is. Mijn ledlampen zitten met warmwit op 410 lumen bij 4 watt opgenomen vermogen. Met 2-3 zulke lampen verlicht je een woonkamer. Electronische omvormers kosten af fabriek nog geen Euro en hebben een zo hoog rendement dat ze zelf (s) niet warm worden, Helaas zorgen veel Europese merken en leveranciers ervoor dat de ledlampen duur en al sterk achterhaald zijn. Zelf denk ik dat er ook beleidsafstemming en prijsafspraken bestaan, ik vind de ledlampen opvallend homogeen per lumen geprijsd. Maar ja , de enorme voorraad spaarlampen moet nog op , alle slechtere leds de deuruit en als dat alles ten gelde gemaakt is, komt men met een dure goede hoogrendement ledlamp. Ik heb dat niet afgewacht en bij de producent lampen gekocht die pas over vele jaren in de winkel zullen liggen, met alle winst van de tussenhandel gaan die veel geld kosten. Het is een beetje hetzelfde verhaal als met electrische auto's, de techniek is er, de wil ontbreekt door tegengestelde belangen.

Er zit gecompliceerde elektronica in een LED-lamp. En de vraag is nog niet zodanig, dat ze en-masse worden geproduceerd, dus de prijzen zakken (nog) niet. De Consumentenbond vindt het te vroeg om ze te kopen. Ze geven te weinig licht voor teveel geld. Daar zal ooit wel verandering inkomen.

Een ledlamp gebruikt veel minder energie maar gaan ook 30 á 40 x langer mee dus als je dan naar de prijs kijkt zijn ze helemaal niet duur, hij verdient zichzelf terug. Verschil Gloeilamp Spaarlamp Ledlamp De meeste gebruikte lampen zijn de lampen met gloeilampprincipe waaronder ook de halogeenlamp valt, de spaarlamp en de ledlamp. Een gloeilamp of halogeenlamp heeft een gloeidraad die doordat er stroom doorheen gaat, gaat gloeien. Een gloeilamp gaat ongeveer 1000 branduren mee ze zetten vijf a tien procent van de energie om in licht. Het zijn dus eigenlijk kacheltjes die licht geven. Spaarlampen en tl-lampen zijn fluorescentielampen. Het zijn holle buisjes waarin een gas zit. Dit gas gaat branden op het moment dat er stroom op komt te staan. Goede spaarlampen gaan minimaal 8000 uur mee. Een spaarlamp verbruikt voor dezelfde hoeveelheid licht als een gloeilamp 80% minder energie. Daarnaast gaat een spaarlamp acht a tien keer langer mee dan een gloeilamp. Led staat in het engels voor Light Emitting Diode. Het is een halfgeleider waar wanneer stroom door heen gaat licht uit komt. 1 led geeft niet zo heel veel licht daarom zitten in de meeste ledlampen meerdere led. De huidige ledlampen kunnen gloeilampen tot ongeveer 60 watt vervangen een ledlamp is ongeveer 85% zuiniger dan een gloeilamp. Ledlampen kunnen 30 tot 40 keer langer meegaan dan een gloeilamp. Toegevoegd na 1 uur: Dus als antwoord de ledlamp is nu nog duur door te weing verkoop in aantallen, de ontwikkelingskosten zijn er nog niet uit.

Bronnen:
http://www.ledlampensite.nl/

nieuwe dingen zijn altijd duurder. gsm's waren ooit ook duur.

Dat komt omdat er veel ontwikkelingstijd en geld in zit. Bovendien is de fabricage nog duur, omdat het nog niet een super massaproduct is. Dus zowel het ontwikkelen als de fabrieken kosten veel geld. Dat geld zie je terug in de verkoopprijs.

Kijk eens op Ceelite.com. Misschien een alternatief?

Het is juist doordat ze langer mee gaan, dat ze de prijs in de buurt laten van de oude gloeilamp. Het lijkt een heel bedrag, maar is op lange termijn een rendabele investering. De marktwaarde (prijs) van een nieuw product wordt altijd eerst gelijk gelegd aan hand van gelijkwaardige producten die hetzelfde bieden. : Opwekken van licht, voor een bepaalde tijd.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100